Brownie (gluten en suikervrij)

Boekenweek 2018

Taart en chocolade, mijn 2 favorieten gecombineerd! Deze brownie is glutenvrij en vrij van geraffineerde suikers, en hij bevat groenten, namelijk courgette. En echt waar, je proeft niets van die courgette. De courgette zorgt voor een sappige vulling. In veel andere recepten van brownie met courgette, wordt er 100-110 gram courgette gebruikt. Dat is ongeveer een halve courgette, ik gebruik een hele! Dus nog meer groenten, maar ook nog smeuïger. Deze brownie is niet goedkoop, dit komt door de amandelmeel en rauwe cacao. Je maakt hem niet wekelijks en hij is zeer de moeite waard.

Ingrediënten

  • 250 gr dadels
  • 75 gr rauwe cacao
  • 100 gr amandelmeel
  • 1 hele rauwe courgette, geraspt
  • 2 handjes walnoten, fijngemaakt in je hand
  • 200 gram kokosolie
  • 2 eieren
  • snufje zout
  • 2 tl bakpoeder
  • 200 gram pure chocolade, minimaal 70%

Hoe maak je deze brownie?

Verwarm de oven voor op 180 graden. Week de dadels een kwartier in warm water zodat ze zacht worden. Smelt de kokosolie in een steelpannetje. Laat de gesmolten kokosolie, eerst draaien in een keukenmachine met de eieren en dadels. Als dit gemengd is, kun je de amandelmeel, cacaopoeder, bakpoeder en het zout toevoegen en laat weer mengen in de keukenmachine. Schil de courgette en rasp deze boven de kom, en voeg de walnoten toe. Deze kun je wat fijn maken in je hand, maar niet te veel. Meng de courgette en walnoten met een vork, de keukenmachine gaat dus niet meer aan.

Bekleed een cakeblik met bakpapier en giet het beslag hierin. Bak de brownies in 40 minuten gaar.

IMG_0849 brownie

Elektronica Deals

Als topping heb ik 200 gram (2 pure chocoladerepen) au-bain-marie gesmolten en erover heen uitgesmeerd. Laat hem nog wel minimaal 1 uur afkoelen in de koelkast. En haal de taart een uur voor gebruik al uit de koelkast. Let op: hij is niet meer suikervrij, als je geen suikervrije chocoladerepen gebruikt!

IMG_0914 brownie

Variatie:

– Kokosrasp toevoegen bij de laatste stap
– Gebruik ook eens pecannoten ipv walnoten
– Suikervrije topping? Naast suikervrije chocoladerepen, kun je ook een andere topping maken. Smelt dan 75 gram kokosolie. Maak 125 gram dadels fijn in de keukenmachine, voeg daarbij 100 ml plantaardige room, 50 gram cacao en de gesmolten kokosolie. Smeer de topping over de taart en laat het minimaal een uur afkoelen in de koelkast.

 

 

 

Elektronica Deals

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*