Snoep – gemaakt voor kinderen. Waarom?

Boekenweek 2018

Snoep, een tussendoortje voor de kinderen. Snoepjes in leuke kleuren, lekkere smaken, maar ook met veel suiker en toevoegingen. We zijn er allemaal mee opgegroeid. Ik was gek op de fireballs,  knotsen (met salmiak) en kokindjes. Maar eet ik dit nog? Nee. Niet veel volwassenen eten snoep. Daarom mijn stelling dat snoep gemaakt is voor kinderen.

Dat ik geen snoep meer eet, is niet helemaal waar als je chocolade ook onder snoep laat vallen. Maar de meeste snoep liggen in de winkel speciaal voor kinderen, met leuke kinderverpakkingen. Nu komt hier gelukkig een einde aan, lees hier het bericht.

Nu wil ik graag wat kwijt over snoep. Als je er over gaat nadenken, is snoep speciaal voor kinderen. En dat snap ik niet. Waarom? Om ze zoet te houden? Naast de stelling ‘snoep is gemaakt voor kinderen’, hier nog wat stellingen, en mijn mening hierover.

Mijn kind is wat mager, dus hij mag wel een snoepje extra.

Nee! Die extra suikers en toevoegingen doen wat in dat kleine lichaampje, waardoor je soms veel later pas last krijgt van al die suikers. Lees hier meer over suikers.

Heb je trek? Neem maar een snoepje.

Nee! Als je trek hebt, is snoep (lees suiker) allemaal maar een snelle verhoging van je bloedsuikerspiegel. Met als gevolg, je houdt trek. Mama, mag ik nog een snoepje? Geef een volkoren cracker, of wat wortels, komkommer of snoeptomaatjes.

Terug van een verjaardagsfeestje met een zak snoep

Elektronica Deals

Dan komt je kind terug van een verjaardagsfeestje, met een zak vol met snoepjes. Ben ik nu de enige die dit niet snapt! Ik heb dat in het begin nog wel gedaan, met het idee dat het zo hoorde. Maar als je erover na gaat denken, waarom dan?? Ze hebben op de dag van het feestje al meer snoep gegeten als ze normaal doen. En dan geef je ze ook nog eens snoep mee. Met de grote kans dat kinderen de rest van de dag nog meer snoep gaan eten. Of in ieder geval gaan zeuren om nog een snoepje.

Ik heb zelf ook veel gesnoept vroeger, en ik ben er helemaal niet dik van geworden!

Suiker en dus snoep wordt gerelateerd aan overgewicht. Maar ook aan astma, eczeem, allergieën, zelfs aan moeheid. En we kunnen er niet om heen, steeds meer kinderen hebben overgewicht, last van astma, eczeem en allergieën. Oké, niet alle gevallen zijn te wijten aan suikers, maar voorkomen is toch altijd beter dan genezen!

Slotpleidooi

Steeds meer scholen, kinderopvang en kinderdagverblijven hebben een ‘niet snoepen’ beleid. Helemaal goed! Kleine kanttekening, als je iets verbied gaan sommige kinderen er juist stiekem naar op zoek. En een snoepje op zijn tijd is lekker, en moet echt kunnen. Ik ben dus niet tegen snoep, ik vind een stukje pure chocolade ook lekker. Maar ga op zoek naar gezondere snoep, zoals hier van Ellas Kitchen. En leer je kinderen dat het normaal is om fruit, rauwkost en een volkoren cracker te eten.

 

 

 

Elektronica Deals

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*