WEEK 1: Afspraak maken met jezelf

Vandaag gaan we nadenken over de afspraak met jezelf die nodig is om te bereiken dat je zo gezond mogelijk eet en leeft. We gaan aan de slag met het plan.

Voeding

Ja, zo gezond mogelijk eten. Heel binnenkort vertel ik je wat gezond eten nu is. Maar je hebt soms ook zin in wat minder gezonds. Soms ook eens een glaasje wijn of chips, ja. En vind je elke keer gebak afslaan op het werk ook frustrerend? Trouwens, voor sommige mensen helpt het wel om altijd, of voor een periode, gebak af te slaan. Ben je bang dat je weer doorslaat in ongezond eten, neem dan niet het gebakje.

Maar wees ook niet TE streng voor jezelf. Ik word zelf best chagrijnig als ik niet soms pure chocolade mag eten, of soms een wijntje. Alleen maak dan de afspraak met jezelf wanneer je het wijntje neemt of de chocolade eet.

80-20 regel

Ik heb eerder over de 80-20 regel geschreven (link). Door 80% gezond te eten en 20% te eten waar je zelf zin in hebt, hou je een gezond voedingspatroon vol. Bedenk per week (of voor een periode) wat je 20% is. Is dat één dag in de week, of elke dag iets kleins. Maar hou jezelf er aan. Per week is wellicht handig, omdat het per week goed te overzien is. Je weet wanneer je uit eten gaat, wanneer je gaat sporten / bewegen. Dan is het uit eten gaan, met misschien dat lekkere toetje of een extra wijntje jou 20%.

Is jouw doel, net als de mijne, om af te vallen? Ik ga mij daarom 2 maanden op een 90-10 regel houden. Dat werkt voor mij gewoon beter, minder verleiding en meer het gevoel dat ik goed bezig ben. Dus bepaal zelf of en hoe je de 80-20 regel gaat inzetten.

Zelfdiscipline

Ja, zelfdiscipline. Daar draait het om. Heb je dat? Of kun je dat leren? De eerste stap is je motivatie helder en duidelijk hebben en daar helemaal achter staan. Als jij iets heeeel graag wilt – gezond leven, wat afvallen, lekker in je vel zitten, energievol zijn – dan ben je al op de helft! Wees niet te hard voor jezelf, je bent ook maar een mens.

wacht perfecte gelegenheid

Stel niet uit, zeg niet: ik ga maandag beginnen. Nee, je begint nu! En verzin ook geen smoesjes. Je begint nu! Is dat trouwens herkenbaar, elke keer smoesjes verzinnen. Ach, ik heb vandaag toch al gezondigd, dan kan ik ook wel het gebakje of die HELE reep chocolade op. Herken het dan, en zeg tegen jezelf dat één zondig moment geen probleem is, maar als je je nu laat gaan WEL. Nee, hou je aan je afspraak.

Het gaat dus niet alleen om de voeding, maar ook het bewegen en je leefstijl. Plan in wanneer je gaat ontspannen en hoe je aan je beweging komt. Daar komen we later nog op terug.

Het plan – je eerste stap

Neem dus even de tijd, zeg 15 minuten, en ga nadenken naar aanleiding van je doel en motivatie wat je NU al kunt bedenken wat je kunt veranderen om dit realiseren. Wat is jou 20% of 10%. Vaak zijn er al makkelijke eerste stappen te zetten. Vind je het nog moeilijk om dit te bedenken? Ik ga je de komende weken helpen om je plan te bedenken!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.