Bucketlist update – gastles op school

Bucketlist update – gastles op school

Ik heb een hele leuk update van bucketlist van 2018. Hier lees je over mijn bucketlist. Ik mag er eentje afvinken! Ja, ik heb een gastles op school gegeven. Dit doe ik als voorlichter bij de Stichting Kind en Voeding. En meteen een hele vuurdoop, want ik heb ALLE groepen van een basisschool een voedingsles gegeven.

Omdat je voor groep 1 niet dezelfde les geeft als groep 8, betekende dit 5 verschillende lessen voorbereiden. Met allemaal eigen PowerPoint presentaties (ben ik gelukkig wel handig mee) en op verschillende niveaus een uitleg over wat voeding doet voor je. Het voelde eerst wel even als een spreekbeurt geven. Helemaal toen iemand vroeg hoe lang mijn spreekbeurt duurde. Zo aandoenlijk.

Groenten zijn gezond maar ook leuk

We hebben het gehad over groenten. Hoe groeit groenten, wat doen groenten voor je, welke soorten zijn er, waarom is witlof wit. Ah, weet jij eigenlijk waarom witlof wit is? Ik zal het vertellen, ik wist het namelijk ook niet. Ze groeien in een ruimte waar het donker is en zo blijven ze wit. Maar ook waarom wortel goed is voor je ogen. En ook lijkt op je oog, kijk maar eens naar de dwarsdoorsnede van de wortel.

Voor groep 8 was het verzoek om een les te geven over suikers en de verleidingen op de middelbare school. Dat betekende dus uitleg over het lezen van etiketten, tellen van gewicht van de suiker in o.a. een cola blikje (bijna 9!) en uitleg over de spijsvertering. Als iemand na de uitleg over de vertering (en hoe lang dit duurt per soort voeding), dan vraagt: goh maar dan is het dus niet zo goed om een appel te eten als je net rijst of vlees hebt gegeten? Dan snappen ze wat het doet in je lichaam en heb ik mijn punt wel gemaakt.

Groenten als kunst

Ik wilde de kinderen ook anders laten kijken naar voeding, naar groenten. Ze zijn niet alleen maar vies en groen. Ze zijn ook heel kunstig. Kijk maar eens goed naar dit landschap! Zie je de zalm en aardappelen al? De landschappen en foto’s zijn gemaakt door de fotograaf Carl Warner. De kinderen van groep 6 en 7 vonden dit toch wel het leukste om te zien.

 

Achteraf vraag je natuurlijk altijd wat ze ervan vonden. Dat is best spannend, want het gaat toch over saaie groenten en gezonde voeding. En dat is niet cool. Maar er kwamen zulke leuke reacties. Ik had maar van één iemand gehoord dat hij het niet leuk vond, maar dat was omdat hij trek had gekregen.

Niet dat ik zelf juf wilt worden, maar ik vond dit echt voor herhaling vatbaar. Ook weet ik nog meer dat ik verder wil als kindercoach. Als ik mijn opleiding heb afgerond natuurlijk. Ja, die staat ook op mijn bucketlist!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.