Review : duurzame pannen van Primecook

Review : duurzame pannen van Primecook

Wij hebben de afgelopen maanden een aantal pannen van Primecook mogen gebruiken. Ecovriendelijke pannen, gemaakt in Italië. Lichte pannen – heel fijn – en de kleur van de handvaten is helemaal mijn kleur. Het matcht ook best goed met de kleur op de muren in de keuken, meer dan op de foto lijkt. De pannen zijn naast duurzaam ook nog eens niet schadelijk voor onze gezondheid. Wel erg dat dat niet vanzelfsprekend is, vind je niet.

Ik hou van mooie pannen, want ik hou van koken. Ik kook bijna elke avond en probeer voor de website elke week nieuwe recepten uit. De pannen worden bij ons daarom ook veel gebruikt, daar vertel ik je later meer over. Eerst vertel ik iets meer over de pannen zelf.

Wat feitjes over de pannen van Primecook

PFOA, PTFE en PFAS vrij

PFOA oftewel perfluoroctaanzuur is een hulpstof in de bereiding van teflon. De stof is niet goed voor onze gezondheid, zelfs kankerverwekkend, en staat op de lijst van zeer zorgwekkende stoffen. PTFE (polytetrafluorethyleen) is een plastic en wordt gebruikt als anti-aanbaklaag in pannen. Daarnaast PFAS (Poly- en perfluoralkylstoffen), nog een schadelijke stof die in verband staat met meerdere aandoeningen en niet goed is voor de gezondheid. Maar allen dus niet in deze pannen.

Vrij van nikkel in de coatinglaag

Geen nikkel in de coatinglaag. Voor mensen met een nikkelallergie heel fijn. Maar wist je dat veel mensen die last hebben van eczeem, vaak ook een nikkelallergie hebben?

Vrij van lood en cadmium

pannen primecook

Beide stoffen die niet goed zijn voor onze gezondheid.

100% recyclebaar aluminium

Dat ze recyclebaar zijn is natuurlijk heel fijn. Ze zijn vooral ook pannen van een duurzaam materiaal, waardoor ze heel lang mee gaan. Pannen koop je gewoon niet voor een paar jaar. Als je pan wel na een paar jaar al stuk, op of aangetast zijn, dan heb je niet de goede pannen gekocht.

Anti-aanbaklaag

Omdat de pannen van Primecook PFOA en PTFE vrij zijn, weet je dat de anti-aanbaklaag niet van Teflon is gemaakt. En dus ook PFAS vrij. Bij de Primecook pannen is de anti-aanbaklaag van Ecoshield, de enige anti-aanbaklaag zonder deze schadelijke stoffen, en die wel tegen hoge temperaturen kan en bestand is tegen krassen.

Pannen kunnen in de oven

De pannen kunnen tegen hoge temperaturen en dat maakt dat ze ook in de oven kunnen. Wel zo makkelijk met een bakken van kipfilet of visje. Maar ook voor een frittata.

Mijn ervaring

Wij hebben de afgelopen maanden de steelpan van 16 cm en de koekenpan van 24 cm mogen gebruiken. Naast dat ik ze er erg mooi uit vind zien – ja, dat is nou eenmaal ook belangrijk – zijn de pannen functioneel heel fijn én niet schadelijk voor de gezondheid. Ze bevatten een mooi, ergonomische handvat, wat goed vastpakt door de inkeping waar je je duim zet en ze zijn best wel licht.

Anti-aanbaklaag

havermoutpap in pan
Havermoutpap in de kleine steelpan

Met die Ecoshield anti-aanbaklaag hoef je officieel geen olie te gebruiken. Nu gebruikte ik wel altijd een klein beetje. Dit word trouwens ook aangeraden. Een klein beetje is echt genoeg. Met een hele stapel pannenkoeken, deden we alleen bij de eerste pannenkoek een klein scheutje olie erin. Bij de rest was het echt niet nodig. De pannenkoeken, maar ook vlees laat goed en makkelijk los. Het bakt gewoon niet aan.

Gebruik wel altijd siliconen of houten spatels. Hoewel het materiaal heel sterk is, zou ik geen vork of schuursponsje gebruiken. Het is ook niet nodig, dus waarom zou je.

Wat maakte ik in de pannen?

In de kleine steelpan maakte ik mijn havermoutpap. In mijn andere kleine pannetje bakte dit bijna altijd aan. Nu niet meer. De havermout ging heel makkelijk los van de pan. Erg fijn. Ook eieren kookte we in de steelpan. Zo gebruik je minder water, aangezien de pan echt klein is.

In de koekenpan van 24 cm maakte we van alles en nog wat. Van vlees bakken (kipshoarma of worstjes) tot (dikke) pannenkoeken. Het kon gewoon niet mislukken. Nee, zelfs niet de eerste pannenkoek. De koekenpan is ook wat hoger dan de normale koekenpan. Het is bijna een wok formaat. Zo kun je er ook makkelijk voor 2 personen een wok gerecht in maken. Met twee pubers die erg veel eten, paste onze hoeveelheid bami hier helaas niet in. Dus wie weet wordt er binnenkort nog een groter formaat aangeschaft.

pannenkoek met bosbessen
Dikke pannenkoek in de koekenpan

De glazen deksels zijn ook veel gebruikt. Meer nog dan ik van te voren had gedacht. Voor het warm houden werkt het toch het beste. Fijn ook dat ze van glas zijn, zo kun je goed zien wat er gebeurt in de pan. En ook het gaatje om iets van stoom af te voeren, is nuttig.

Opbergen doe je wel voorzichtig, dus met een beschermlaagje ertussen. Wij hebben die van de IKEA, maar Primecook heeft ook eigen pannenscheiders.

Nog een pluspunt is het schoonhouden. De pannen worden door die coating helemaal niet zo vies en ook zo schoon met een beetje sop en warm water. De meeste pannen mogen namelijk niet in de vaatwasser. Ze adviseren wel om elke 3-4 maanden (en ook bij aankoop) wat olie met een keukenpapiertje te verdelen over de pan, zonder na te spoelen, zodat de pan het vet absorbeert.

Heb ik nog iets negatiefs te melden? Nee. Eerlijk is eerlijk. Het zijn echt mooie, degelijke en duurzame pannen. Ik zou ze aan iedereen aanraden. Ze verkopen trouwens ook ovenschalen, taart- en pizzavormen, messen. Geïnteresseerd? Ze zijn verkrijgbaar via Bol.com.

Om te bewaren op Pinterest:

afbeelding van pannen van Primecook om te bewaren op Pinterest

Misschien vind je dit ook interessant?

8 Ongezonde eet- en drink gewoontes
groenten en fruitschillen


1 thought on “Review : duurzame pannen van Primecook”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.