Wat kun je doen tegen een winterdip?

Wat kun je doen tegen een winterdip?

Winterdip is de vriendelijke naam van een winterdepressie. Als je somberder en moeier bent in de winter. Als de dagen korter worden. Dit is trouwens vaak al in november, december, als het nog herfst is. Je komt uit een zonnige tijd, en dan worden de dagen weer korter. Het wordt eerder donker.

Tijdens deze vroege donkere dagen maak je minder serotonine aan. Serotonine is een neurotransmitter die invloed heeft op je stemming, geheugen en gevoel. Een goed gehalte geeft een gevoel van comfort, kalmte, gevoel van geluk en optimisme. Een laag gehalte werkt juist depressief. Logisch dus dat je je minder happy kan voelen. En dat mag dan ook. Soms is acceptatie dat je een winterdipje hebt, genoeg. Maar soms niet. Lees verder voor tips tegen de winterdip.

Wat kun je doen tegen de winterdip?

Wat zijn de tips om de winterdip tegen te gaan.

Voldoende slaap

Slaap genoeg. Het hormoon serotonine, waar ik het al over had, wordt aangemaakt uit het hormoon melatonine. Dit laatste stofje speelt een rol bij het slaap – waakritme en helpt bij het goed in slaap komen. De stof komt vrij als het donker wordt. ‘s Ochtends als het licht wordt is het weer weg. Hier heb ik al eerder overgeschreven, in relatie met afvallen. Het heeft dus een wisselwerking met goed slapen en je happy voelen.

Eet gezond

Ten eerste eet serotonine. Als je te weinig serotonine aanmaakt, kun je het nog binnen krijgen door je eten. Serotonine zit onder andere in pompoenpitten, spinazie, tomaat, bananen, walnoten en avocado. De bouwstof voor serotonine is het aminozuur tryptofaan. Deze heb je dus ook nodig. Deze stof vind je onder andere in kip, dadels, haver, mango, tonijn en volkoren rijst.

Daarnaast, eet niet teveel suikers. Zodra je bloedsuikerspiegel daalt, dan daalt ook het serotoninegehalte. Vrouwen maken trouwens minder serotonine aan dan mannen, daarom is het vrouwen nog belangrijker om in de ochtend een goed ontbijt en beweging te hebben.

Voldoende beweging

Door bewegen maak je endorfine aan, dit wordt ook wel het geluks- of antistresshormoon genoemd. Endorfine is een neurotransmitter, een van aminozuren afgeleide hormoonachtige stof. Ze verzorgen op veel vlakken de communicatie, in dit geval van de emotionele beleving.

Een flink stuk (door)wandelen is al genoeg. Maar alle soorten sporten zijn goed. Zeker ook sporten in groepsverband. Probeer wel elke dag te bewegen, voor je dagelijkse endorfine shot.

Ga de natuur in

De natuur in gaan zorgt niet alleen voor je dagelijkse wandeling, maar ook voor frisse lucht en de zonlicht die er is te pakken. Heb je moeite met naar buiten gaan, spreek dan af. Het sociale aspect hieraan is helemaal fijn.

Keer ook naar binnen, natuur doet dit ook. De blaadjes vallen van de boom, omdat de boom naar binnen keert. Er is een tijd van rust. Van reflectie. Geef hier dus in de winter aan toe.

Vitamine D3

In de winter hebben veel mensen een vitamine D3 tekort. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat dit rechtstreeks met de winterdepressie van invloed heeft. We weten wel zeker dat je lichaam in de winter nauwelijks vitamine D aanmaakt. Je lichaam maakt alleen vitamine D aan als de zon hoog schijnt, in de maanden juni tot en met september.

Hoe kom je aan vitamine D? Het komt in kleine hoeveelheden voor in dierlijk producten zoals eieren, melk, boter, vlees en vis. In de vette vissoorten zoals makreel of zalm komt het zelfs ruim voor. Maar het liefst neem je hiervoor supplementen. Ook zonder een winterdip raad ik aan om vitamine D3 te suppleren vanaf oktober tot en met mei. Kijk eens bij Vitakruid voor de D3 en K2 combinatie. Je krijgt 10% korting via de code gezondgezin.

Vaak koud in bed? Lees ook: 10 Tips voor de koude nacht in je bed

Om te bewaren op Pinterest:

Misschien vind je dit ook interessant?Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.