8 Ongezonde eet- en drink gewoontes

8 Ongezonde eet- en drink gewoontes

Zo de titel is best streng hé. En zo streng ben ik eigenlijk helemaal niet. Niet voor mijzelf, niet voor anderen. Maar als ik nadenk over kleine veranderingen die je kunt aanbrengen, welke niet zo gezond zijn, dan denk ik aan de volgende gewoontes.

Vermijd deze 8 eet en drink gewoontes

1. Slokjes water drinken

Ik zie mensen vaak wandelen of op hun werkplek met een flesje water. Een plastic flesje water, die je elke keer weer vult, is al niet zo gezond. Dit komt door de stoffen die vrijkomen in je water door het flesje. Een oplossing hiervoor is een BPA vrije fles. Maar ook omdat je lichaam rust nodig heeft tussendoor. Elke keer water drinken kost elke keer energie voor je lichaam.

2. Kauwgom eten

Sowieso is er niks natuurlijks aan kauwgom of van hele kleine snoepjes (denk aan Smint). Er zitten (bijna) alleen maar synthetische stoffen en zoetstoffen in. Maar het belangrijkste is nog wel dat door de kauwgom er insuline aangemaakt wordt. Je lichaam bereid zich voor op eten, maar die komt er niet. Met als gevolg: vetopslag en honger. Belangrijk om te weten: op het moment dat je lichaam insuline aanmaakt, kan het geen vet verbranden!

3. Na 20 uur eten

Ja, dit hoor je vaker en het is ook echt waar. Het is niet alleen omdat je de calorieën die je eet niet meer verbruikt, of eigenlijk de energie uit je energie. Want op zich gebruikt je lichaam ’s nachts ook energie. Maar vooral omdat je lichaam rust nodig heeft. Hetzelfde geldt voor slokjes water drinken. Je lichaam is vaak zo’n 4 uur bezig met je spijsvertering. Dus voordat je slaapt gaat je lichaam in rust en is niet meer bezig met verteren. Wellicht ken je intermitting Fasting. Dit is bekend om zijn 8 uur eten en 16 uur vasten. Maar het kan ook 12 uur vasten betekenen. Dan eet je bijvoorbeeld tussen 8 uur ’s ochtends en 8 uur ’s avonds. Allemaal om je lichaam tussendoor rust te geven.

noten

4. Een hele zak noten leegeten

Noten zijn gezond. Ja zeker! Dus in plaats van chips adviseer ik noten. Maar dan geen hele zak noten. Noten bevatten, naast de gezonde vetten en vitamines en mineralen, ook veel calorieën. Calorieën die je wel moet verbanden. Per 100 gram bevatten noten zo’n 600 calorieën. Hou het dus bij een handje, zo’n 20 gram. Ga er ook rustig voor zitten om ze te eten. Anders is het hap-slik-weg.

5. Bang zijn voor vetten

Vetten zijn in de jaren 60-70 als de boosdoener gezien van het overgewicht van steeds meer mensen. Deze vetten werden vervangen door koolhydraten. Dat is helaas niet de oplossing! Vetten zijn een belangrijke bouwstof en hebben een rol in een goede functie voor onze hersenen, immuunsysteem en hormonen. Maar eet wel de gezonde vetten: roomboter, olijfolie, noten, avocado, vis.

6. Heel streng zijn voor jezelf

Een hele goede regel die ik aanhoudt is de 80-20 regel. Dit bekent dat 80% van mijn voeding gezond is, en 20% mag ik mij laten gaan in minder gezonde voeding. Zo vind ik de balans om de gezonde voeding vol te houden.

7. Elke dag hetzelfde ontbijt eten

Elke dag hetzelfde ontbijt. Ken je de 3 dagen regel al? Ik heb hem niet verzonnen hoor, dat deed Richard van Oersterk. Maar ik snap hem. Afwisseling van je eten is belangrijk om de verschillende voedingswaarde binnen te krijgen. Zo eet je ook niet elke dag havermout, maar ook eens een groene smoothie of omelet of kwark met noten. Zo wissel ik ook af in de winter en zomer. In de winter is mijn ontbijt vaak warm, en in de zomer weer wat vaker koud.

8. Geen variatie in je groenten

Eet de verschillende kleuren. De kleuren worden gegeven door de fytonutriënten, de plantstoffen. En per kleur zijn er dus weer verschillende vitamines en mineralen. Om van alle vitamines en mineralen binnen te krijgen, eet dan zo verschillende kleuren groenten en fruit.

Om te bewaren op Pinterest:

afbeelding bord met bestek, glas water en kauwgom

Misschien vind je dit ook interessant?

een appel met de tekst welke 10 tussendoortjes zijn gezond?
wat zegt de kleur van het fruit en groenten
verschil bulgur couscous en quinoa


2 thoughts on “8 Ongezonde eet- en drink gewoontes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.