Spijsvertering

Spijsvertering

Wat doet een goede spijsvertering? Heb ik wel een goede spijsvertering? En hoe krijg ik dat? Wat een vragen he. Wil je antwoorden?

Wat is spijsvertering?

De vertering van je spijs, dus je eten. Heel logisch. Dit begint bij de mond. Je eten wordt gekauwd in de mond, met enzymen die al je eten al wat verteren. En heeft daarna een hele weg door je lichaam, via je slokdarm, maag, dunne en dikke darm.

stomach-310730_640

Je eten bevat voedingsstoffen die in ons lichaam worden opgenomen en gebruikt. Ze bestaan uit brandstoffen (koolhydraten, vetten en eiwitten), bouwstoffen (eiwitten, water en mineralen) en beschermende stoffen (vitamines en minderalen). Die worden opgenomen onderweg die route. De lever levert per dag een halve liter gal, wat heel belangrijk is bij het verteren van vet in de darmen en bij uitscheiding van schadelijke stoffen. De nieren filteren en scheiden de uit de lever afkomstige afvalstoffen weer uit. De dikke darm zorgt ervoor dat de onverteerbare etensresten, afvalstoffen, water en dode bacteriën via de endeldarm, weer uitgepoept worden.

Jij wilt dat je spijsvertering goed werkt, dat je eten goed en makkelijk wordt verteerd. Stap 1 is uiteraard dat je ook gezonde voeding eet. Als je als voorbeeld veel toevoegingen, zoetstoffen, suikers of zout eet, is je lichaam veel langer bezig met de vertering. Ook blijven er meer niet gewenste schadelijke stoffen achter. Stap 2; eet ook niet teveel en probeer 3 keer per dag te eten, dus zonder tussendoortjes. Zo heeft je spijsvertering rust tussendoor.

Hoe weet je nu of de spijsvertering niet goed loopt?

Symptomen zijn onder andere een opgeblazen buik, pijnlijke buik, stinkwinden. Zoals gezegd is de spijsvertering het hele systeem van voeding verteren en uitscheiden. Het kan dus zijn dat de maag, lever, darmen of nieren niet helemaal hun werk kunnen doen.

Wat te doen

Heb je het idee dat de spijsvertering niet optimaal werkt, ga eerst kijken wat je voedingspatroon is. Je kunt last hebben van een allergie, intolerantie of overgevoeligheid voor bepaalde voeding. Begeleiding nodig? Neem contact op, dan doen we het samen!

Andere oorzaken kunnen ook zijn:

 • Snel eten
 • Te weinig of te veel maagzuur (te weinig komt trouwens veel vaker voor!)
 • Slecht kauwen
 • Slechte werking galblaas
 • Slechte werking alvleesklier

Gezonde voeding die de spijvertering extra bevorderen:

 • Basilicumbasil-583816_640
 • Kamille
 • Komijn
 • Koriander
 • Munt
 • Tijm
 • Venkel

Rauwkost eten voor de maaltijd bevordert ook de spijsvertering en heeft een ontstekingsremmende werking.

Niet doen

Last van winderigheid en opgeblazen buik? Eet dan (even) geen voeding met lectinen. Dit zijn eiwitten die de spijsvertering verstoren, ze binden zich aan darmcellen. Lectinen zit in bruine bonen, witte bonen, kapucijners, tuinbonen, graansoorten en aardappelen (geen zoete aardappelen).Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.