Erwtensoep – voor snertweer

Erwtensoep – voor snertweer

Met snertweer is het heerlijk om erwtensoep te eten. Erwtensoep maken lijkt veel werk, maar het is vooral de tijd – je begint de dag ervoor – en wat groenten snijden. En zelf maken is toch veel lekkerder! Maak lekker een grote pan vol. Met deze hoeveelheid heb je zeker 8 tot 10 porties, dus genoeg om in te vriezen.

Hoe maak je zelf erwtensoep?

Ingrediënten:

  • 450 gram spliterwten
  • 500 gram runderlappen en/of 500 gram gepekeld vlees
  • 1 runderrookworst
  • 1 of 2 winterpenen
  • 2 preien
  • 2 uien
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 knoflooktenen
  • 2 liter groente of runderbouillon

Begin een dag ervoor. ’s Ochtends begin je met weken van de spliterwten in genoeg water. Let op, het kan zijn dat je tussendoor water moet bijvullen, hou ze dus in de gaten. ’s Avonds maak je de soep af. Hoeveel vlees je wilt gebruiken is je eigen keuze. Liever meer groenten en minder vlees, haal dan een vleessoort weg en voeg een winterpeen en prei extra toe. Hou je van vlees? Gebruik dan alle drie de vleessoorten, het is een erg lekkere combinatie.

De volgende stap, als de erwten geweekt zijn is alle groenten snijden. De spliterwten spoel je eerst af in een vergiet. In de soeppan begin je met het bakken van de ui en knoflooktenen. Daarna de prei en wortel even mee bakken. Daarna gaat de runderlappen en/of het gepekeld vlees in zijn geheel, met het bouillon, de spliterwten en de laurierblaadjes erbij. Laat dit rustig zeker 1 tot 2 uur pruttelen. Roer tussendoor door de soep. En heb je last van een wit schuimlaagje, haal deze dan weg. Op het laatst haal je het vlees eruit, snij dit in stukjes en meng ze weer door de soep.

Is de soep klaar, laat het een nachtje staan voordat het lekker ingedikt is. Tijdens het verwarmen van de soep voeg je de rookworst erbij in plakjes en haal je de laurierblaadjes eruit.

Om te bewaren op Pinterest:

afbeelding om te bewaren op Pinterest

Misschien vind je dit ook lekker?


Soortgelijk

Ovenschotel met gehaktballetjes en groenten (koolhydraatarm)

Ovenschotel met gehaktballetjes en groenten (koolhydraatarm)

Dit recept voor ovenschotel met gehaktballetjes en groenten is heel veel. Heel kindvriendelijk, koolhydraatarm, met lekker veel groenten en makkelijk gemaakt. Ja, het moet even in de oven, maar je hebt het er zo in. Klinkt goed toch? Recept gehaktballetjes met groenten ovenschotel Dit heb […]

Moussaka met zoete aardappel en ricotta

Moussaka met zoete aardappel en ricotta

Het Griekse gerecht Moussaka maakte ik vroeger met het bekende wereldgerecht pakje. Ja, dat is toch makkelijk. Maar hoe makkelijk is het om hem zonder pakje te maken. Zo dus. Je hebt wat kruiden nodig – welke wij standaard in huis hebben. Maar ook aardappelen, […]2 thoughts on “Erwtensoep – voor snertweer”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.