Stofwisseling – hoe zet je hem aan?

Stofwisseling – hoe zet je hem aan?

Je stofwisseling, ook wel metabolisme genoemd. Mensen die kunnen eten wat ze willen en niet aankomen (om jaloers op te zijn!) hebben een goede stofwisseling. Maar kun je zelf ook je stofwisseling ‘aanzetten’? Hoe krijg je dit voor elkaar.

Verwar trouwens stofwisseling niet met spijsvertering, lees daar hier meer over.

Wat is stofwisseling –  korte biologieles

Het stofwisselingsproces, ook wel je metabolisme, is het proces waarbij voedingsstoffen en zuurstof worden uitgewisseld. Het doel is het produceren van energie en het liefst dus zoveel mogelijk.

De voedingsstoffen die in ons lichaam worden opgenomen en verwerkt bestaan uit brandstoffen (koolhydraten, vetten en eiwitten), bouwstoffen (eiwitten, water en mineralen) en beschermende stoffen (vitamines en minderalen). De lever en nieren spelen een belangrijke rol in het stofwisselingsproces. De stoffen uit de darmen, komen met de bloedstroom door de poortader in de lever. Het lever filtert dit bloed. Afvalstoffen en bacteriën worden afgebroken en geschikt gemaakt voor ons lichaam, of opgeslagen als reserve (als glycogeen). In de lever vindt de eiwitstofwisseling, suikerstofwisseling en vetstofwisseling plaats.

Problemen met je stofwisseling?

Er kunnen meerdere ‘problemen’ zijn. Soms is er een echt probleem met je schildklier. De schilklier regelt namelijk de snelheid van de celstofwisseling.  Hij maakt het hormoon thyroxine aan. Werkt je schildklier niet of niet goed, dan maak je dit hormoon niet aan en loopt je stofwisseling niet goed.

Verder ligt de mate van stofwisseling aan je leeftijd, genen en hoe gezond je leeft. Heb jij het idee dat je een tragere stofwisseling hebt? Lukt afvallen niet? Ben je vaak vermoeid of neerslachtig. Poep je minder vaak dan 1 keer per dag? Dan kan het zijn dat je problemen hebt met je stofwisseling. Ook vertraagt de stofwisseling tijdens de overgang of als je diabetes bent. Stofwisselingsproblemen worden grotendeels ook verstoord door hormoonproblemen.

Stofwisseling ‘aan’ zetten?

In sommige gevallen kun je je stofwisseling zelf aan zetten:

  1. Eet gezond. Inkoppertje, maar zo beperk je alle teveels. Teveel suiker, teveel zout, teveel verzadigde vetten zijn niet goed voor je stofwisseling. Met speciale aandacht voor rauwkost en verse kruiden.
  2. Eet niet te weinig, en ga zeker geen crashdieet houden. Funest voor je stofwisseling!
  3. Slaap zo’n 8 uur per nacht. Te weinig, maar ook teveel slapen is niet goed voor je.
  4. Doe aan krachttraining. Meer spieren zorgen ervoor dat je meer calorieën verbrand, ook in rust!
  5. Doe aan cardiotraining. Pak regelmatig de trap of fiets naar je werk. En zorg voor een verhoging in je hartslag. Zo blijf je energie verbruiken, ook na de beweging.
  6. Drink genoeg water, bij voorkeur 2 liter. Genoeg water is nodig om de afvalstoffen af te voeren.
  7. Drink groene thee en zwarte koffie. Groene thee en zwarte koffie (zonder melk en suiker) werkt stimulerend op de stofwisseling. Let op; ook weer niet teveel koffie vanwege de cafeïne!
  8. Eet pittig, dit bevordert je stofwisseling.
  9. Kauw je eten goed!
  10. Zorg ervoor dat je het niet te warm hebt. Koud afdouchen, de verwarming een graadje lager en die warme trui uitlaten. Wat kou zorgt ervoor dat je lichaam zelf warmte gaat opwekken, hij moet energie aanmaken, en dit gebeurt door de stofwisseling aan te zetten.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.