Mijn ervaringen met een week geen vlees eten

Mijn ervaringen met een week geen vlees eten

Begin maart was de Nationale week zonder vlees. Een initiatief van de Hippe Vegetariër Isabel. Super leuk initiatief. En ik heb daar aan meegedaan. Echt een hele week geen vlees. Mijn gezin deed mee en ik vertel je graag over onze ervaringen.

Waarom?

Eerst maar eens waarom ik dit een goed initiatief vind en waarom wij meededen. Ik weet vanuit de opleiding dat teveel vlees niet gezond is. Vlees bevat veel goede voedingsstoffen, zoals ijzer en eiwitten. Maar ook minder goede zoals verzadigde vetzuren. En we hebben het gewoon niet elke dag nodig. Daarnaast is het dierenleed voor veel mensen echt een reden om vegetariër te worden.

Op de website van de week zonder vlees staat verder dat als 1 persoon een hele week geen vlees eet het volgende bespaart: 7 maanden douchewater, 114 kilometer auto rijden, 1 blije kip en 7 maanden werk voor een boom. Lees hier daarover verder. Mijn jongste zoon had dit ook gehoord op school, en kwam helemaal enthousiast thuis met dit verhaal. Hij snapte alleen niet dat de koe dus niet 7 maanden douchte maar dat het om de hoeveelheid water ging.

Hoe ging het?

De week zonder vlees was omgevlogen. Het ontbijt is eigenlijk geen probleem. De havermoutsmoothie en brood met appelstroop zijn altijd al vegetarisch. De lunch was veel lastiger voor de brood eters. Ik eet zelf veel salades, met avocado, tomaatjes en zalm of bieten en feta. Maar de brood eters miste wel hun paté of kipfilet. De vleesvervanger van paté vonden ze niet lekker (ik ook trouwens niet). Er werd dus, naast de geitenkaas, ook iets meer met pindakaas of appelstroop geluncht. Zij waren na een week blij dat ze weer een boterhammetje met vlees mochten eten. Wel had ik een super lekkere paprikaspread gemaakt. Zo kom ik nog eens aan nieuwe recepten.

Het avondeten was weer super leuk. Heel afwisselend gegeten, met gebakken tofu, pasta met veel groenten en de tortillataart met bonen. De jongens moesten wel even aan wennen aan de tofu, maar ‘het was niet vies’. En we hebben heel soms vis gegeten. De week heette week zonder vlees. Nu mocht je er natuurlijk ook voor kiezen om ook geen vis te eten. Voor vis zijn er niet dezelfde ‘problemen’ als met vlees, dus wilde ik soms wel gewoon zalm of tonijn kunnen eten.

Flexitariër?

Ken je de term flexitariër al? Dan eet je een paar dagen in de week geen vlees. Dit vind ik echt een mooie middenweg tussen vleeseter en vegetariër. Elke dag in de week dat je geen vlees eet, ben je al goed bezig. En je gaat echt gevarieerder eten. Ik wil wel flexitariër zijn.  Eigenlijk ben ik het stiekem al. Alleen niet bewust. Dus vanaf nu ben ik een bewuste flexitariër. Dat is wat de week zonder vlees mij heeft opgeleverd.

Wil jij dat ook, en heb je inspiratie nodig voor vegetarisch gerechten? Klik dan hier.

Tip uit het magazine

In het magazine voor de week zonder vlees las ik hoe je het minder vlees eten na deze week vol kan houden. De tip was om minimaal drie ingrediënten of producten te onthouden die je lekker vond en gebruik deze ook in de weken na de challenge, zodat ze structureel onderdeel gaan uitmaken van je eetpatroon. Dat waren voor ons de biologische groenteburgers van de AH, de paprikaspread en het gebruik van bonen en champignons in gerechten.1 thought on “Mijn ervaringen met een week geen vlees eten”

  • Wat goed dat jouw kinderen zo gevarieerd eten! Hier iets minder enthousiasme aan tafel maar wel al jaren regelmatig vegetarisch. Groenteballetjes en de vegetarische (kip)nuggets & (vis) sticks van Woezel en Pip zijn favoriet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.