Koolhydraatarm eten, mijn ervaring

Koolhydraatarm eten, mijn ervaring


Ik val maar met de deur in huis, ik was in de afgelopen 5 jaar zeker 8 kilo (misschien wel 10 kilo) aangekomen. Heel geleidelijk. En die gingen er niet zo gemakkelijk af. Na 2 weken opletten op mijn voeding, dan was er wel een kilo af. Dat vond ik dan toch niet snel genoeg gaan, dus ik stopte weer. Na 2 weken geen wijn, was er zelfs helemaal niets vanaf. En ik stopte weer. Ik had ook niet altijd tijd en puf en greep ik snel naar de makkelijke boterham. Ik ben ook nog eens de 40 gepasseerd, dus ik wist dat het moeilijker zou worden om af te vallen. En dan legde ik helemaal snel het bijltje erbij neer. Ik gebruikte mijn leeftijd als excuus.

Hier wilde ik vanaf. Het roer moest om! Ik weet goed wat gezond eten is, maar dat afvallen vind ik moeilijk en daar heb ik ook niet voor geleerd. Ik wist, ik heb hulp nodig. Die eerste drempel moest ik wel even over, ‘ik ben toch zelf een voedingsdeskundige, potjandorie’. Dan is het best lastig om om hulp te vragen, kan ik je zeggen.

Meten is weten

Van een vriendin hoorde ik van een PHP meting, Personal Hormonal Profiling. Nou ja, gewoon keiharde vetmeting. Op allemaal punten van je lichaam, onder je kin tot je rug en binnenkant kuit. Zo kunnen ze zien welke hormonen er uit balans zijn. Die had ik begin januari. En ja, die zijn uit balans. Duidelijk. Had ik eigenlijk ook kunnen zeggen zonder die meting, maar dit is wat ik nodig had. Het gaf mij motivatie.

Ik kreeg de tip om veel minder koolhydraten te eten en meer krachttraining te doen. En zo geschiedde. Ik ben inmiddels echt wat kilo’s kwijt. En na mijn eerste meting heb ik ook behoorlijk wat vet verloren. Het gaat misschien niet zo snel als ik zou willen, maar ik hou het vol.

Op zoek naar meer motivators

Om zeker te weten dat ik ging volhouden, zocht ik naar andere motivators. Nou die heb ik gevonden in een super leuke zomerbroek die ik niet meer aankan. Eigenlijk al jaren niet. Dat is mijn doel!

Wat verder voor mij helpt is om minimaal 3 dagen van te voren in te plannen wat ik eet voor ontbijt, lunch en avondeten en zorg voor voldoende afwisseling in mijn tussendoortjes.

Mijn ervaringen zo na 2 maanden

De eerste week is afkicken joh. Ik begon ook net na de kerstperiode, dat was wel even extra afkicken. Geen rustig afbouwen. Dus koppijn, koppijn, koppijn. Maar geen trek. Ik was niet gewend om 6 keer op een dag te eten, daar was ik ook geen voorstander van. Toch geprobeerd en het bevalt goed.

Ik worstelde in het begin wel echt met de maaltijden.  Wat mag je wel en niet eten? En hoe wissel ik het af? Hoe zorg ik ervoor dat ik niet elke dag hetzelfde eet, hoe hou ik het leuk? En hoe combineer ik het met de mannen thuis, die zitten echt niet te wachten op koolhydraatarm. Trouwens, echt koolhydraatarm eten is ook geen fruit, geen peulvruchten en natuurlijk geen brood, rijst en aardappelen. Ik werd steeds handiger in het verzinnen van lekkere lunches en avondmaaltijden, vaak gecombineerd met wat de mannen hier thuis eten.

Wat heb ik gemist?

Ik heb eigenlijk maar 2 dingen echt gemist, fruit en chocolade. Ik at vaak ’s ochtends kwark met fruit (banaan of blauwe bessen). En ’s avonds het stukje chocolade. Brood en rijst miste ik niet. Ik at gewoon super lekker met de lunch en avondeten. Het wijntje mistte ik ook niet, ik heb 7 weken geen wijn gedronken! Nu drink ik heel af en toe een wijntje.

Op een gegeven moment ben ik dus wel weer koolhydraten gaan eten. Een lange periode geen (of weinig) koolhydraten eten is ook echt niet de bedoeling. Je gaat dan voedingsstoffen missen die bijvoorbeeld in fruit zit. Fruit is dan ook het eerste wat ik toevoegde aan de maaltijden. En pure chocolade, 2 stukjes bevat helemaal niet eens zo veel koolhydraten.

Op zoek naar koolhydraatarme recepten?2 thoughts on “Koolhydraatarm eten, mijn ervaring”

  • Beste Liesbeth,

    Leuk om je verhaal te lezen en best herkenbaar. Ik ben nu net begonnen en heb soms prima dgn maar andere dgn heb ik ook echt hoofdpijn. Ik mis brood wel maar ik heb wel al veel lekkere dingen die ik kan eten. Nu is mijn inspiratie een beetje op: vandaar. Met jouw boek kan ik hopelijk weer een verdere stap zetten.
    Groetjes
    Eva

    • Leuk om te horen Eva! Het is soms zoeken naar inspiratie. Tip: schrijf je favoriete ontbijtjes en lunches op. Dan kun je daar altijd op terug grijpen. groetjes Liesbeth

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.