Detoxen – wat vind ik daarvan

Detoxen – wat vind ik daarvan

Wat vind ik van detoxen? Je hoort om je heen steeds meer over een detoxweek of een detox kuur. Wat vind ik hier nou van? Let op, mijn antwoord is gedeeltelijk gebaseerd op kennis, ook op ervaring, maar vooral heel persoonlijk. Dus trek vooral je eigen plan!

Wat is detoxen?

Ik begin met wat detoxen is. Detoxen is het lichaam ontgiften. Dit ontgiften gebeurd elke dag, grotendeels in je lever.  Het ontgift de afvalstoffen die je binnenkrijgt. Deze krijg je binnen via je voeding en de ademhaling; zoals uitlaatgassen, medicatie, schoonmaakmiddelen, make-up. Als de lever het niet meer ‘aan’ kunt, neemt de huid het over. Met als gevolg huiduitslag, maar ook stinkende voeten of een overmatige okselgeur!

medications-257336_640

Hoe kun je de afvalstoffen uit voeding verminderen?

De afvalstoffen komen uit bepaalde voeding. Denk aan suikers, E-nummers, gefrituurde en kant-en-klare producten. Je lever is lang bezig om deze afvalstoffen te verwerken. Om de lever niet over te belasten, is het zeker verstandig om deze voedingsstoffen zoveel mogelijk weg te laten.

Dus je ontgift zelf?

Ja, je kunt heel goed zelf ontgiften. Mag je dan geen kuur doen? Nee, dat zeg ik niet. Maar je lichaam kan al heel veel zelf regelen. Naast het weglaten van suikers, E-nummers, gefrituurde en kant-en-klare producten, hier nog wat ondersteuning:

  • Regelmatig water drinken
  • Eet veel (groene) groenten
  • Eet vooral verse (of ingevroren) groenten en niet uit blik. Verse groenten bevatten veel meer zwavel, welke je lever helpt.
  • Eet genoeg eiwitten, zoals eieren, vis, kip, sperziebonen, peultjes, knoflook en spruiten. Deze eiwitten bevatten ook zwavel.
  • Verse groene kruiden hebben een ontgiftende werking, net als kurkuma en gember

Toch een extra hulpmiddel nodig? Heb je veel medicaties of alcohol gebruikt, gerookt, een suikerverslaving, dan is een goed begeleide detox kuur zeker aan te raden. Er zijn verschillende manieren; darmreiniging, detoxthee of  vasten. De sappenkuur is wel de bekendste. Lekker een weekje naar Ibiza en aan de sapjes en yoga. Klinkt goed!

bottle-852136_640

Gebruiken om af te vallen?

Wil je detoxen gebruiken om af te vallen? Het is een prima begin om van je suikerverslaving af te komen en je knop om te zetten. Doe een begeleide sappenkuur van enkele dagen zodat de eerste verslaving weg ebt. Je kunt in een paar dagen al wat gewicht kwijt raken. Bedenk wel dat de eerste kilo’s veelal alleen maar vocht zijn. Oh en hou rekening met flinke hoofdpijn!

De gewone kilo’s verliezen moet je echt zelf doen. En vooral door gewoon gezond te gaan eten. Dus veel groenten, minder brood en pasta’s, genoeg eiwitten, verse producten, zelf je maaltje koken. En let erop dat je niet te weinig gaat eten.

 

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.