Film – That sugar – een film over suiker

Film – That sugar – een film over suiker

Begin juni was de film That sugar op tv. Een film over suiker, over wat suikers met je doen. De onderzoeker, Damon Gameau, at al 3 jaar geen suiker meer. Nou ja geraffineerde suikers. Maar hij werd binnenkort vader en was toch erg benieuwd naar suikers. Zijn onderzoek was een experiment om 2 maanden lang 40 theelepels suiker in te nemen. En geen echte theelepels, maar de verborgen suikers die in ‘ gezonde’  etenswaren zitten, zoals appelsap, mueslirepen, ontbijtgranen en vetvrije yoghurt.

Hoe begint de film

Zijn startpositie is dat hij normaal 2300 kilocalorieën per dag eet, met 50% vetten, 26% proteïne en 24% koolhydraten zonder geraffineerde suikers. Hij woog 76 kilo, met een buikomtrek van 84 cm en is gezond.

Hij vertelt over suikers, welke bestaan uit fructose en glucose. Beiden gaan naar de lever maar alleen glucose wordt gebruikt als energie. Fructose wordt – als het niet gebruikt wordt – opgeslagen als vet in de lever. Er komt insuline vrij door de fructose. Maar omdat de lever bezig is met de insuline en de suikers, kan de lever het vet niet verbranden. En dit is ook waar hij al heel snel last van krijgt. Hij eet zoveel suikers dat na 3 weken zijn lever al aan het vervetten is. Hij is na 1 maand al 5 kilo aangekomen! Daarnaast is hij sneller moe en heeft hij last van stemmingswisselingen. Na het eten van de suikers een ‘sugar rush’ met veel energie en na een half uur voelt hij zich lusteloos. Zijn lichaam snakt dan weer naar suiker.

Bezoek aan Australië en Amerika

Voor de film gaat hij naar Australië, naar een gebied waar veel Aboriginals wonen. Zij maakte 40 jaar geleden al hun eten zelf. Maar zijn nu in de ban van frisdrank. Met vele gevolgen van dien, overgewicht. Ook is hij in Amerika. Dit stukje heeft mij wel geschokt. Hij had een interview met een jongen van 17 jaar die al vanaf zijn 3e jaar Mountain Dew dronk, een frisdrank van Pepsi met nog meer suikers dan cola. Zijn gebit is zo goed als weggerot en hij had een afspraak om alle tanden en kiezen eruit te laten halen voor een prothese. En zou het drankje gewoon blijven drinken – hij dronk wel 3 tot 4 liter per dag!

Hij doet ook een onderzoek naar het effect van suikers voor de hersenen. Hij ligt in een scan en krijgt een plaatje te zien van een milkshake. Het zien zorgt voor verhoging van het hormoon dopamine. Daarnaast drinkt hij via een slangetje zelf ook een milkshake, dit zorgt voor een verhoging van endorfine. Het hormoon wat je een goed gevoel geeft. Hoe meer suikers je eet, hoe meer behoefte je hebt aan suiker, met als gevolg een suikerverslaving.

De voedselindustrie

Damon stelt ook de vraag wat de voedselindustrie hier zelf aan heeft gedaan. In het kort – NIKS. Onderzoeken naar wat suiker doen – financieren ze. Ja, zonder dat het de uitslag beïnvloed zegt de onderzoeker. Dat geloof ik dus niet! De voedselindustrie zegt dat mensen zelf verantwoordelijk zijn voor wat ze eten. Ze moeten gewoon meer bewegen en minder calorieën binnen krijgen. Maar als je minder energie krijgt van al die suikers, gaat bewegen ook steeds minder goed. En het meest opvallende is nog wel dat suikers juist MINDER calorieën bevatten dan gezonde vetten. Suiker bevat 4 kilocalorieën en vet 9 kilocalorieën per gram. Hij at hiervoor veelal gezonde vetten en eigenlijk meer calorieën. Terwijl hij nu hij veel meer suikers eet, komt hij aan, heeft hij last van leververvetting, lusteloosheid en pukkels. Je lichaam reageert dus dan op de calorieën uit suikers!

Er is een tijd geweest dat we juist vetarm aten, want vetten bevatten meer calorieën en waren slecht! In de jaren 70 zijn onderzoeken naar de effecten van suikers vroegtijdig gestopt. Het is niet helemaal bekend waarom. Maar duidelijk is nu dat er wel bewijzen waren dat het chronische ziekten in de hand nam, maar dat dit niet bekend mocht worden.

Na 2 maanden zijn dit zijn resultaten

  • 8,5 kilo aangekomen
  • Leververvetting, ALAT niveau van zijn lever veranderd van 20% van gezonde mannen naar 10% van de ongezondste mannen
  • 7% meer vet, vooral rond de buik. Wat betekent –> het gevaarlijke viscerale vet.
  • Hij at nog steeds 2300 kilocalorieën, soms zelfs minder met veel meer geraffineerde suikers
  • En op weg naar insuline resistentie

Hij gaat na 2 maanden weer ‘normaal‘ eten, zonder geraffineerde suikers. De eerste week heeft hij veel hoofdpijn, was regelmatig humeurig en sliep slecht. Zij lichaam was echt aan het afkicken. Na 2 maanden voelde hij zich weer aardig hetzelfde als voor het onderzoek. Zijn bloedwaarden waren toen ook weer normaal.

Nu heeft hij maar 2 maanden met verborgen suikers gegeten en gedronken. Dus bedenk, een overgang voor iemand die al jaren ongezond leeft is vele malen groter.

Conclusie

De conclusie is dat suikers verslavend zijn! Dus ook verborgen suikers in ‘ gezonde’  etenswaren. En calorieën tellen is dus niet de manier om af te vallen.

Misschien vind je dit ook interessant?

Suikers – een helder verhaal waarom we ze moeten vermijden

 

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.