Oereten – terug in de tijd met je eetpatroon

Oereten – terug in de tijd met je eetpatroon

Oereten, je hoort veel over het terug in de tijd met ons eetpatroon. Eten zoals we aten in de oertijd, zelf op zoek naar ons eten en eten wat de natuur ons biedt. Paleo, een eetpatroon, eigenlijk zelfs een levensstijl, is gebaseerd op het oereten.

De oertijd, toen de mannen nog jaagde op buffels en herten. En de vrouwen thuis bleven om voor het huishouden en de kinderen te zorgen. Groenten, fruit en noten waren er volop in de natuur te vinden. En er werd gejaagd op het vlees en vis. Dat betekende ook dat er wel eens een paar dagen geen vlees en vis was. Ha ha, net als de huidige flexitariërs.

Wat is er veranderd?

Het is allemaal veranderd door de opkomst van de industriële revolutie, de fabriek. Er kwamen ook steeds meer steden, meer inwoners. Er kwam steeds minder landbouw.

Nu eten we bijna elke vlees en vis. Het aanbod is groot en voor ons nu heel makkelijk te verkrijgen. De groenten liggen al voorgesneden in de supermarkt. De kip is al gemarineerd. Er zijn tussendoortjes gekomen, zoals koek en snoep. We hoeven geen moeite meer te doen, niet meer te jagen op de dieren en het plukken van het fruit.

Wil ik dan terug naar de oertijd?

Nee, ik wil niet terug naar de oertijd. Waar het voor mij om gaat is dat we weer zelf ons eten maken. In deze drukke tijden, we hebben het allemaal druk. Snel, makkelijk eten ligt op de loer. En de supermarkten maken het ons ook zo makkelijk. Maar maak tijd om zelf te koken. En snij zelf je groenten en marineer zelf je kip. Eet niet elke dag vis en vlees. En heb je er zin in, neem een moestuin!

Nog even terugkomend op Paleo, wat eet je als je Paleo volgt?

Uit de oertijd, dus groenten, fruit, noten, zaden, eieren, vlees en vis.

Wat eet je niet?

Zuivel (beperkt geitenyoghurt mag wel), granen en peulvruchten. Voor meer informatie kijk eens op Paleo.nl

Eet ik paleo?

Nee, ik eet niet volgens de Paleo levensstijl. Grotendeels wel, namelijk groenten, fruit, zaden, eieren, vlees en vis. Maar ik eet ook geitenyoghurt, (volkoren)brood en peulvruchten.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.