Loslaten in de herfst – hoe doe je dat?

Loslaten in de herfst – hoe doe je dat?

De herfst is het seizoen van loslaten. De bomen laten hun bladeren los en het is voor ons ook tijd om los te laten. De grote vraag: wat heb jij los te laten? En ik kijk ook even naar de herfst, gezien vanuit de Chinese geneeskunde.

Wat leuke feitjes over de herfst binnen de Chinese geneeskunde

Als je gaat lezen over de seizoenen, en de herfst, kom je gauw uit bij Yin, Yang, de vijf elementen en de organen. Wat interessante feitjes:

  • In de herfst gaat de Yin energie omhoog, en de yang juist omlaag. De Yin energie betekent naar binnen gaan.
  • De herfst staat ook voor vruchten die loslaten – letterlijk de appels, peren, noten vallen nu van de bomen. Maar ook je eigen zaadjes die je hebt geplant, komen nu vaak tot bloei. Vaak ben je al maanden bezig met plannen en komen ze juist nu uit en krijgen ze vorm.
  • De herfst is verbonden met het element metaal. Metaal is het element wat de aarde voedt.
  • Daarnaast is de herfst verbonden met de organen longen en de dikke darm. De longen geven ons zuurstof, en de dikke darm vocht.
  • Ben je bekend met de Chinese orgaanklok? Ben je vaker op bepaalde tijden wakker, dan kan het zijn dat juist deze organen actief zijn en je last hebt van een bepaalde emotie. Voor de longen is dit tussen 03.00 uur tot 05.00 uur, en de emotie verdriet. De dikke darmen van 05.00 uur tot 07.00 uur, met de emotie schuldgevoel. Interessant? Lees meer over de orgaanklok. Wist je dat juist de meridianen van de longen en de dikke darm samen regelen dat de rommel opgeruimd wordt. Klinkt logisch he.

Tip: er zijn speciale yin yoga lessen, om die herfstperiode te omarmen. Vaak worden daar ook de meridianen ondersteund.

Wat wil ik veranderen? Wat wil ik loslaten?

Ik merkte een paar weken geleden dat ik erg behoefte had om dingen te veranderen. Los te laten. Herken je dat? Dat je je opeens aan dingen ergert. Dingen, rommel, klusjes, taken.

Het werkt voor mij goed om te bedenken wat mij de afgelopen maanden niet heeft geholpen. Wat kan ik loslaten, veranderen? Voor mij: minder op mijn mobiel zitten. Meer rust nemen. Nog meer in de natuur wandelen.

Twee persoonlijke tips:

  • Ben je op zoek naar antwoorden? Ga in de natuur lopen. Alleen, zonder muziek of podcast. Gewoon wandelen. De antwoorden komen vanzelf. De oplossingen komen vanzelf. Echt.
  • Zijn er dingen die je wilt veranderen? Doe dan elke week iets. Ik wil zelf altijd van alles, en het liefst tegelijkertijd. Maar dat werkt niet. Elke week iets veranderen dat werkt veel beter.
Quote zo dat was de zomer weer. Nu is het tijd voor de stoere jaargetijden.

Wat helpt mij – en ook jou – door de herfst heen

De herfst staat dus voor loslaten, maar ook voor verandering, zaadjes die gepland zijn oogsten. Wat helpt mij, en ook jou, om meer in het seizoen te gaan leven. Omarm de herfst!

Oogsten

Bedenk welke zaadjes je wilt gaan oogsten. En je hoeft echt niet heel erg op zoek te gaan. Vaak weet je ze al. Vaak komen ze ook vanzelf op je pad. Maar zie ze, grijp ze vast. Doe het.

Vroeg naar bed

In de zomer ga ik – als het lekker lang licht is – later naar bed dan in de herfst en winter. Maar nu dat het vroeger donker wordt, ga ik automatisch eerder naar bed. En dat is ook logisch. In de periode dat het donker wordt, maakt je lichaam melatonine aan. Wat maakt dat je je slaperig voelt.

Moeite met inslapen? Zorg ervoor dat je lekker warm je bed in gaat. Lees ook de 10 tips voor de koude nachten op mijn groene platform.

Maar…..zorg er ook voor dat je lichaam genoeg serotonine aanmaakt. Serotonine heb je nodig om ’s avonds melatonine aan te maken. Wellicht ken je serotonine al als het feelgood stofje. Hoe zorg je voor serotonine? Ga de natuur in, lekker wandelen. Vooral ook als de zon schijnt. En als de zon het hoogst is, dus rond lunchtijd. Ga mediteren – ontspan en verminder stress.

Zoek sociaal contact

In de herfst, en winter, is het slechter weer, wat niet echt uitnodigt om op een terrasje te zitten met vrienden. Maar doe dat vooral wel bij elkaar thuis. Met een kop thee, wat lekkers en een spelletje of goed gesprek.

Opruimen

Opruimen is toch wel het ultieme loslaten. Doe het vooral ook op de manier wat voor jou werkt. Per kamer, of per soort item, zoals kleding, boeken. Of ruim op als je iets tegenkomt wat je al heel lang iets mee wilt. Doe het meteen. Zo gaat het soms vanzelf, de zomerkleding kon weer vervangen worden door de dikke truien. Vanzelf loop ik dan de kast door en doe meteen kleding weg wat ik zeker een jaar niet heb aangehad.

ovenschotel met spruiten en pompoen

Eet met de seizoenen

Groenten als andijvie, pompoen, pastinaak, bloemkool, spruitjes en (zoete) aardappelen zijn niet voor niets seizoensgroenten om te maken in je stamppot of ovenschotel. Heerlijk en verwarmend. Wees ook niet bang om in de herfst en winter 2 kilo aan te komen. Je eet gewoon net iets zwaarder, met iets meer calorie├źn. In de lente komt dit vanzelf weer goed doordat je lichter gaat eten met salades en minder calorie├źn. Inspiratie nodig? Bekijk alle winterse maaltijden.

Energiegevers

Even rusteloos? Ik kijk dan naar mijn lijstje van energiegevers. Dingen die mij energie geven, geven mij ook rust. Zo is dat bij mij muziek luisteren (van stevige rock tot piano), boek lezen, afspreken met familie of vrienden. Een dagje weg plannen.

Vakantie plannen

Eind van het jaar bedenken wij ook al wat de vakantieplannen zijn voor volgend jaar. Wat uren zoeken naar een nieuwe locatie om op vakantie te gaan. Lezen wat je daar kan doen, op zoek naar een camping. Heerlijk. Het geeft echt energie.

Om te bewaren op Pinterest:

vallende bladeren

Misschien vind je dit ook interessant?Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.