Gezond Verstanddieet – eindelijk een dieet waar ik aan mee doe

Gezond Verstanddieet – eindelijk een dieet waar ik aan mee doe

Heb je al gehoord van het Gezond Verstanddieet? Het klinkt heel logisch en stiekem doe ik het al jaren, alleen heette het nog niet zo. Ik hoorde de kreet voor het eerst bij LINDA.lijnt, van Linda de Mol. Zij is nu met half Nederland aan het lijnen. En ze houdt zich aan het gezond verstanddieet.

Wat houdt het Gezond Verstanddieet in?

De kreet was voor mij nieuw, maar het is een dieet die al jaren bestaat. Er is ook een boek over geschreven door Marjolein Berghuis. Zij geeft aan dat als je dit ‘dieet’ volgt – noem het eigenlijk maar een levensstijl – dat je dan nooit hoeft te diëten! Het is dus geen dieet, maar een levensstijl. Ik ken haar boek niet en weet eerlijk gezegd ook niet wat het precies inhoudt. Maar ja, iedereen kan er zijn eigen draai aan geven. Gebruik je gezonde verstand, en je hoeft nooit meer te lijnen.  Zoals Linda aangeeft; gezonder, magerder, minder eten en meer sporten. Toen dacht ik wel, minder eten? Want let op, je kunt ook te weinig eten.

Wat is voor mij het Gezond Verstanddieet?

De levensstijl is met gezond verstand omgaan met je voeding en beweging.

Voeding

  • in goede verhouding koolhydraten, eiwitten en vetten – de meeste mensen eten teveel koolhydraten en te weinig vetten en eiwitten
  • lekker veel groenten, dus wat extra groenten en minder pasta
  • eet afwisselend (zie hieronder ook de 3 dagen regel)
  • maak je eten zelf – weg met de kant en klare maaltijden, die weinig doen voor je gezondheid
  • ben je wat aangekomen na feestdagen of vakantie? Let dan even wat extra op.
  • Hou de 80-20 regel aan, je mag ook best eens iets minder gezonds!

Beweging

  • voldoende bewegen. Is dat nu minimaal 30 minuten per dag? Liever toch iets meer en het liefst meerdere keren per dag. Zo hou je stofwisseling aan de gang. En we hoeven niet aan de zware cardio. Maar doe lopend boodschappen, of de kinderen weg brengen. Fiets naar je werk en wandel eens wat vaker in het park of bos. Ga bewegen zien als logisch en vanzelfsprekend  en geen uitzondering.

Oh en denk ook aan stress, een belangrijke factor om niet af te vallen – door de hormonen –  en ook om meer te snoepen – omdat je lichaam er dan naar vraagt. Zorg voor voldoende ontspanning je leven!

3 dagen regel

Ken je de drie dagen regel al? Afwisselend eten is goed voor je, want zo heb je de meeste kans om alle verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen. En van sommige gezonde voeding is het ook weer niet gezond als je het elke dag eet. Met de drie dagen regel eet je een ontbijt maar één keer in de drie dagen. Zo wissel je je fruit en andere etenswaren af, en eet je niet elke ochtend hetzelfde.

Ik heb 3 favoriete ontbijtjes op dit moment: groene smoothie met spinazie en mango of ananas, havermout smoothie met banaan en chiapudding met blauwe bessen. Ochtend 1 eet ik dan de groene smoothie, ochtend 2 de havermout smoothie en ochtend 3 de chiapudding. En ochtend 4 begin ik weer opnieuw met de groene smoothie. Eet je heel vaak dezelfde lunch? Dan zou je dit ook voor je lunch kunnen toepassen.

De komende tijd ga ik hier eens mee experimenteren. Wordt dus vervolgd!

Misschien vind je dit ook interessant?

Ervaringen 3 dagen regel
Ik sport niet, maar….


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.