Sporten! He nee, daar doe ik niet aan

Sporten! He nee, daar doe ik niet aan

Ik sport niet!

Zo, dat is er uit. Nee, ik sport niet. ‘Maar je bent zo gezond bezig, waarom sport je dan niet?’ Ja, dat zul je misschien denken. Maar ik beweeg wel! Ik loop (ja, wandel) regelmatig rond de plas bij mij in de buurt of in het bos. Ook fiets ik veel. En ik beweeg ook op andere manieren. Sinds kort doe ik (bijna) elke ochtend oefeningen; buikspieren, lunges, quads, gewichtjes. Hooguit 7 minuten ben ik bezig, maar voor mij een goed begin van de dag. Ik heb spierpijn, dus ik doe mijn best. En door ’s ochtends te bewegen, zet je meteen je spijsvertering aan! Oké, 5 kilometer hardlopen in de ochtend activeert je spijsvertering misschien net iets meer. Maar ik ben blij met het bewegen wat ik doe.

lopen plas Volg je me al op instagram? Dan heb je deze foto al gezien.

Echt sporten heb ik vroeger wel gedaan. Voordat de kinderen er waren, was ik 3 keer in de week bezig in de sportschool en ik heb periodes wel drie keer in de week hardgelopen. Vorig jaar nog, vijf kilometer achter elkaar, woep woep. En yoga, en spinning, en aquarobics. Maar nu (even) niet meer.

Sport jij ook (even) niet?

Hou je niet van sporten? Bedenk eerst waarom je niet sport. Is er misschien een sport die je wel leuk vind. Hou je niet de sportschool, misschien is hardlopen wel wat voor je. En is hardlopen niet haalbaar, ga dan gewoon heerlijk wandelen. En dan wel stevig wandelen. Neem bij het wandelen die heuveltjes in het bos. Zorg dat je ook licht buiten adem raakt, dat je hartslag omhoog gaat. Zwemmen is ook een sport, en is één van de minst belastende sporten voor je spieren en gewrichten. En heb jij wat motivatie nodig, ga dan met iemand sporten. Zo kun je elkaar motiveren. Het is trouwens beter om elke dag een half uur te bewegen, dan 2 keer per week je uit te naad zweten in de sportschool.

Hoe beweeg je meer?

Neem vaker de trap, vergeet expres iets van zolder of loop elke dag 4 keer extra de trap op en af. Pak vaker de fiets. Neem een hond, eentje die veel moet lopen. Gegarandeerd dat je meer beweegt. Belangrijkste ook is dat je afwisselt. Wissel lopen, fietsen, traplopen en andere beweging af. Je lichaam went eraan als jij elke dag fietst. En je gebruikt andere spieren.

office-620823_640

Zitvlees door die computer

Heb jij een zittend beroep, hier wat tips voor op het werk:

  • Neem de trap. Als je op 10 hoog zit, stap dan uit op 7 hoog en loop de laatste 3 verdiepingen.
  • Probeer elk (half) uur op te staan en te lopen, naar de WC, drinken halen of je collega om iets vragen i.p.v. te mailen.
  • Zet het kopieerapparaat verder weg. En als je baas zegt dat dit tijd kost, meld dan ook dat je daardoor wel gezond bezig bent en minder kans hebt om ziek of gestrest te worden.
  • Ga lunchwandelen
  • Hoge bureaus zijn in opkomst, dan moet je staand werken in plaats van zittend. Zie hier hoe je een hoog bureau zelf kunt maken met een ikea lack tafel (helemaal onderin het bericht van de link).

Samenvattend

Het gaat er dus vooral om dat je beweegt, dus leg de lat niet te hoog. En wil je afvallen, bedenk dat 80% van het afvallen om voeding gaat en maar 20% aan het bewegen. Stiekem is dat misschien mijn pleidooi voor NIET (fanatiek) sporten. Maar laat het geen pleidooi zijn voor niet bewegen! En sport jij wel, super! Ga zo door! Ik ben trots op je en stiekem een beetje jaloers.

Bewegen is niet alleen maar gezond om in shape te blijven, om niet aan te komen. Het is ook heel erg belangrijk om te ontspannen. Laat die stress niet toe en ga bewegen!1 thought on “Sporten! He nee, daar doe ik niet aan”

  • Ik herken mijzelf in niet sporten maar zie nu een aantal tips die ik echt wil en kan gebruiken bedankt Sylvia bloem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.