Koolhydraten, moeten we er nu bang voor zijn?

Koolhydraten, moeten we er nu bang voor zijn?

Koolhydraten, het heeft een negatieve lading gekregen. We moeten ze mijden! Je wordt er bang van. Wat is het nu, en moeten we ze mijden? Laatst hoorde ik van een kennis dat haar zoontje vroeg of het draadje van de banaan een koolhydraat was. Haha, maar eigenlijk wel een hele slimme opmerking!

Wat zijn koolhydraten?

Geen draadje van de banaan dus, hoewel er wel koolhydraten in zitten. Wat is het? Het is de brandstof voor je lichaam. Ze geven je energie. Ze zijn moleculen die opgebouwd zijn uit één of meer enkelvoudige suikers. Zij bestaan weer uit waterstof, zuurstof en koolstof. Een scheikundige samenstelling dus. Die soms moeilijk en soms makkelijk afbreken in je lichaam.

Soorten koolhydraten

Er zijn twee soorten, makkelijk gezegd snelle en langzame. Snelle laten je bloedsuikerspiegel snel stijgen, waardoor je weer trek krijgt. Dit gebeurt door het hormoon insuline. Dit hormoon wordt aangemaakt in de alvleesklier. De glucose wordt nu omgezet in glycogeen. Deze komt in werking en je glucose in je bloed zakt. Teveel insuline zorgt er voor dat de glucose in je bloed blijft zakken en je krijgt zin in snelle suikers. Oh en teveel van het hormoon insuline, doordat je teveel snelle koolhydraten eet, bevorderen ontstekingen.

De langzame zorgen niet voor die snelle stijging, zij geven je geleidelijk aan energie.

Je hoort ook veel over geraffineerde koolhydraten. Dit zijn de ‘slechte’ koolhydraten, die zitten in bewerkt eten. Eten wat uit de fabriek komt, dus snoep, kant en klare maaltijden en frisdrank.

Waar zitten langzame koolhydraten in?

We zijn het er over eens dat we langzame koolhydraten willen eten. Deze zitten in groenten, fruit, volkorengranen, havermout, kip, noten, zaden en vis. Neem ook niet teveel volkorenpasta en zilvervliesrijst. Maar kies voor minder pasta en rijst en vervang ze met wat extra groenten.

Moeten we nu bang zijn koolhydraten?

We hebben die suikers toch nodig voor je energie? Ja, maar we kunnen ook energie halen uit gezonde vetten en eiwitten. Vermijd de snelle suikers en ga voor de langzame, maar ook eet ook meer gezonde vetten en eiwitten. De laatste jaren zijn we meer koolhydraten gaan eten, en minder eiwitten en gezonde vetten. En eet je koolhydraten met kaneel! Kaneel stimuleert de verbranding van de koolhydraten.

Nog een paar redenen om niet teveel snelle koolhydraten te eten

  • Suikers die niet worden gebruikt, worden omgezet in vet!
  • Teveel van het hormoon insuline is ontstekingen bevorderend.
  • Teveel suikers binnenkrijgen staat in relatie met veel aandoeningen, zoals aderverkalking, acne, astma, diabetes.
  • Door teveel suikers te eten, kun je een vitamine B tekort krijgen. Dit kan weer depressieve gevoelens geven, waardoor je weer meer naar suikers verlangt en gaat snoepen. Aj, zie je het cirkeltje!

 

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.