Vezels – laat ze voor je werken!

Vezels – laat ze voor je werken!

Vezels zijn goed voor je. Goed voor je darmen. Als je darmen niet goed hun werk kunnen doen, liggen er vele (chronische) ziektes op de loer. Ziektes die je misschien zelf niet  eens had verwacht. Van acné en eczeem tot ADHD, maar ook hart en vaatziekten. Hier gaat ik niet dieper op in. Ik wil het vooral hebben hoe je de vezels kunt laten werken voor je darmen. Ga preventief met je gezondheid aan de slag, en eet genoeg vezelen!

Wat zijn nou vezels?

Vezels zijn stoffen in je voeding die niet verteerd worden. Ze gaan je darmen in, hechten zich aan vocht en gaan met je ontlasting weer weg. Vezels zorgen dus voor een goede darmwerking. Ze zorgen ervoor dat de darmbacteriën niet de overhand krijgen, dat je een lange tijd een vol gevoel hebt en ze hebben een goed effect op je cholesterol.

Er zijn oplosbare en onoplosbare vezels. Veel darmen hebben het moeilijk met de onoplosbare vezels, wees hier dus voorzichtig mee. Onoplosbare vezels zitten in volkorenproducten, tuinbonen, rijst, en de schil van de aardappel en fruit. Tarwe bevat ook vezeltjes, maar tast juist weer de darmwand aan. Ja, daar hebben we de gluten. En als je een glutenintolerantie hebt, wil je geen of weinig gluten. Lees hier meer over glutenintolerantie.

Waar zitten nu gezonde vezels in?

Zoals gezegd, we willen voornamelijk oplosbare vezels eten, dus havermout, fruit en groenten, zoals sla, doperwten, avocado, bramen, frambozen maar ook linzen, bonen en sperziebonen. En wist je dat broccoli de koning is van de vezels! Er wordt geadviseerd om minimaal 45 gram per dag aan vezels binnen te krijgen. Daar is al gauw 500 gram groenten voor nodig !

Hoe eten we meer vezelen?

Vervang pasta, rijst en aardappelen door groenten. Niet alleen vanwege de vezelen, maar ze houden ook de verzuring tegen en zorgen voor een gelijkmatige bloedsuikerspiegel. Daarnaast zal de darmflora het gewoon beter doen op de hoeveelheid goede vezels. Geen last van glutenintolerantie? Dan zijn volkorenbrood – en pasta prima om erbij te eten. Let wel op dat het 100% volkoren is, kijk altijd achterop het product op de ingrediëntenlijst.

Let op: groentesap bevat niet veel vezels, die zitten in de pulp.

Nog een stapje verder met gezonde darmen?

Ben jij al veel de goede vezels aan nuttigen? En ben je toe aan een stapje verder? Denk dan aan gefermenteerde voeding. Zo maak je voeding nog beter te verteren. Je gaat ze fermenteren, in plaats van dat je darmen dit hoeven te doen. Zuurkool is gefermenteerde voeding! Maar ook (water)kefir. Google maar eens.

Ook interessant?

Koolhydraten, moeten we er nu bang voor zijn?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.