Zijn deze kooktips grote onzin?

Zijn deze kooktips grote onzin?

Vraag je je wel eens af of de kooktips die je wel eens hoort zin of onzin zijn? Nou ik wel. Lees verder om te lezen of het nut heeft om olijfolie in je kookwater te doen en welke kruiden je meteen kan meekoken en welke niet.

Zout of olijfolie toevoegen aan je kookwater

Een beetje zout toevoegen is goed voor de smaak. Er wordt wel eens gezegd dat het water dan eerder kookt, maar dat is onzin.  Olijfolie heeft geen nut, het blijft gewoon los in het water liggen. Water en olie gaan niet in elkaar op, net water en vuur. En olie die aan de pasta blijft plakken, zorgt ervoor dat de saus minder goed blijft plakken aan de pasta.

Rijst opwarmen

Rijst kun je heel goed opwarmen als toetje. Er wordt wel eens gezegd dat dit niet gezond is. Maar als je de rijst snel laat koelen en zorg er ook voor dat de rijst tijdens het opwarmen flink heet wordt, dan is het geen probleem om rijst op te warmen.

Opnieuw verwarmen

Soms is het ideaal om een gerecht nogmaals op te warmen, zoals pasta. We vinden dit zelfs nog lekkerder een dag later, in de wok met een beetje olie en bakken maar. Nu zijn er ook een paar gerechten die je niet opnieuw moet opwarmen. Denk hier aan spinazie, bieten, eieren, kip, champignons. Dit is echt schadelijk voor de gezondheid.

Aardappels schillen

Dit is dus echt niet nodig. In die schil zitten juist ook hele gezonde voedingswaarden en fijne vezels. Lekker laten zitten! Tip: ik was de aardappelen altijd met de afwasborstel, zo klaar.

Het maakt geen verschil of je aardappels bakt of kookt

Ja zeker wel, gebakken aardappelen zorgen voor een hogere Glycemische index (=GI) waarde. De GI is 95. En bij zo’n GI waarde geldt; des te hoger, des te meer je bloedsuikerspiegel stijgt. Als je aardappelen kookt is de waarde nog maar 70, en aardappelen met schil zelfs maar 65. Er is wel een maar, alles boven de waarde 55 zorg voor te snelle stijging. Als je gekookte aardappelen eet, eet er dan veel groenten bij, dit verlaagt de totale GI waarde weer.

Kruiden in een potje
Kruiden in potjes

Alle kruiden kun je meteen in de pan toevoegen

Nee, dat is niet zo. Niet alle kruiden zijn geschikt om mee te bakken. Welke wel en welke niet? Halverwege gaan de gedroogde kruiden. Als het vlees nog gebraden wordt, voeg je al snel de gedroogde Italiaanse of Mexicaanse kruiden toe. Maar als laatste gaan de verse kruiden zoals koriander, munt, basilicum, peterselie. Deze slappe kruiden verliezen anders snel hun aroma.

Heb je nog zin of onzin vragen voor mij? Stel ze hieronder, dan neem ik ze mee in de volgende zin of onzin!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.