Begin je met koolhydraatarm eten? Let op deze valkuilen.

Begin je met koolhydraatarm eten? Let op deze valkuilen.

Koolhydraatarm eten is best hot. Je hoort veel mensen die er door afvallen, van die suikerverslaving afkomen of gewoon lekkerder in hun vel erdoor zitten. Uit ervaring kan ik zeggen dat het voor mij ook werkt. En zelfs voor alle drie de redenen.

Begin je net met koolhydraatarm eten, lees dan vooral verder om niet in deze valkuilen te stappen.

Wat zijn de valkuilen als je begint met koolhydraatarm eten?

1. Je eet te weinig

Veel mensen die koolhydraatarm gaan eten, eten te weinig. Voor een korte periode is dit helemaal niet slecht. Want het is ook even een resetbutton voor je lichaam. Maar als je (al) een langere periode te weinig calorieën eet, en je gaat koolhydraatarm eten, dan gaat je lichaam in de spaarstand. Je lichaam gaat zelfs vet opslaan, je krijgt een trage stofwisseling, je kunt last krijgen van je hormonen want die gaan uit balans.

Een paar dagen in de week minder eten of zelfs een paar weken minder eten kan echt niet veel kwaad. Zeker als je juist te veel eet, cravings hebt, snel te veel koekjes eet en/ of regelmatig frisfrank drinkt. Kijk ook naar je doel, wil je veel afvallen dan is het verstandig om eerst uit te laten rekenen hoeveel calorieën je wel nodig hebt. Wellicht heb je een fysiek beroep of sport je veel. Heb je veel stress, dan is het ook niet zo verstandig om heel streng koolhydraatarm te eten. De stresshormonen vragen nu veel energie (lees calorieën).

2. Je bent niet voorbereid

Wat eet je? Bedenk welke koolhydraten je wel eet. Ja, want je eet nog wel de gezonde (langzame) koolhydraten, zoals groenten, fruit. Bij een heel streng koolhydraatarm eet je misschien ook even geen (of veel minder) fruit en peulvruchten. En bedenk hoe je je pasta, brood en rijst vervangt. Je koolhydraten vervang je met de gezonde vetten en eiwitten.

Verzamel een paar koolhydraatarme ontbijtjes die je met elkaar afwisselt. Doe dit ook met je lunch en avondeten. Maak hier een gewoonte van, je nieuwe goede gewoonte!

3. Je hebt geen planning

De planning heeft 2 kanten. Hoe lang ga je koolhydraatarm eten? Maar ook, maak een planning. Zorg dat er qua boodschappen minimaal 3 dagen aan voorraad ligt. Bedenk welk ontbijt, lunch en avondeten je de komende dagen gaat eten. Als je geen planning hebt, heb je ook niet perse de goede etenswaren in huis en grijp je te makkelijk naar de niet koolhydraatarme maaltijd.

En hoe lang? Zoals ik al aangaf is een resetknop met echt streng koolhydraatarm prima om te doen voor 3 weken. Maar ga daarna weer meer normaal eten. Maar wel je nieuwe normaal. eet vooral de gezonde koolhydraten en vul ze lekker aan met gezonde vetten en eiwitten. Denk hierbij aan noten, zaden, vette vissen zoals haring en zalm, vlees, avocado. oliën.

Om te bewaren op Pinterest:

gekleurd eten met de tekst let op deze valkuilen-koolhydraatarm-eten

Misschien vind je dit ook interessant?

kip goulash
Koolhydraatarme versie Kip goulash


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.