Good Food – Bananen

Good Food  – Bananen

Bananen, het oudste en volgens verschillende bronnen het meest gegeten fruitsoort in de wereld. En mijn favoriete fruitsoort. Nou ja, naast aardbeien, appels, kiwi, mandarijnen en rode bessen….  

Historie

Je kunt veel schrijven over de banaan. Hij groeit aan een tros, aan een bananenboom. En de boom is officieel een kruid, de grootste onder zijn soort. En we kennen de banaan in Indische gerechten als pisang. Ha, bekend he, de banaan wordt verwerkt in het alcoholische drankje Pisang ambon.

monkey-1479135_640
Biologisch?

Bananen eet ik het liefst biologisch. Je hoeft echt niet elke fruit of groenten biologisch te eten. Maar bananen wel, helemaal als je het volgende hoort. Een aantal jaren geleden hebben ze in een dierentuin in Stockholm apen biologische en niet-biologische bananen gevoerd. De biologische werden als eerste gegeten, met schil en al. De gewone bananen werden eerst niet gepakt en als ze gepakt werden, werden ze gepeld! En ja, hoewel wij de bananen ook pellen, eet ik ze toch graag biologisch.

Wat doen bananen voor je?

  • Het bevat veel serotonine. Dit is een neurotransmitter die invloed heeft op je stemming, geheugen en gevoel. Een goed gehalte geeft een gevoel van comfort, kalmte, gevoel van geluk en optimisme. Het werkt antidepressief. Dit stofje veroorzaakt ook de nesteldrang bij de zwangere vrouw. Serotonine zit onder andere ook in avocado.
  • Een onrijpe banaan helpt bij diarree.
  • Ze bevatten vezels, fijn voor je darmen.
  • Ze bevatten echt heel erg veel vitamine B6, welke erg belangrijk is bij het ontgiften van je lichaam.
  • Ze bevatten magnesium. Last van spierkrampen? Een snelle magnesium shot is een halve rijpe banaan en één sinaasappel.
  • Ze bevatten veel histamine, dus niet teveel eten als je last hebt van astma, eczeem of hooikoorts.
  • Er zit veel mangaan in, een spoorelement wat helpt bij het vormen van je botten en het regelt je bloedsuikerspiegel.
  • Daarnaast zijn er nog vele andere nuttige voedingsstoffen.

bananas-1119790_640

Wist je dat de binnenkant van de bananenschil ook helpt bij eczeem, psoriasis en acne. Ik heb het nog niet geprobeerd bij mijn zoontje met eczeem. Wat ik wel wil proberen zijn de maskers en prakjes op deze website van banaan voor je haar, voeten en gezicht.

Hoe eet je bananen?

Ten eerste de vraag of je hem rijp of groen moet eten? Beide kan natuurlijk, het voornaamste verschil zit hem in het gehalte zetmeel – suikers. Tijdens het rijpen wordt het zetmeel omgezet in suikers. Rijpe bananen bevatten dus meer suikers. Mag je elke dag een banaan, is dan de vraag? Ja, waarom niet. Nee, dit mag iets genuanceerder. Want elke dag een overrijpe banaan lijkt misschien teveel suikers. Maar als je anders een snack zoals een twix of snickers eet, en nu een rijpe banaan, adviseer ik de banaan! En let ook op dat je wel gevarieerd eet, afgewisseld je soorten fruit. Hierdoor krijg je je verschillende vitamines en mineralen binnen.

 Lekkere recepten met banaanGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.