Welke supplementen heb je nodig tijdens je zwangerschap?

Welke supplementen heb je nodig tijdens je zwangerschap?

Als je zwanger bent, vraag je best wat van je lichaam. Je lichaam heeft wat extra zorg nodig. Gezond eten, lekker blijven bewegen en supplementen. Ik geef je een overzicht van gewenste supplementen tijdens de zwangerschap.

Welke supplementen zijn nodig als je zwanger bent?

Multivitaminen (inclusief vitamine C)

Ik begin met de multivitamine. Normaal gesproken – als je niet zwanger bent – is deze natuurlijk al een basis voor jou, elke dag. In een multivitamine zitten onder andere de volgende vitamine en mineralen: choline, jodium, vitamine D, selenium, ijzer (in de vorm van ijzerbisglycinaat), zink. Ik geef je wat uitleg over wat het belang van die vitamine en mineralen. Over vitamine D en jodium later meer.

  • Choline speelt een rol in de ontwikkeling van de hersenen.
  • Selenium speelt een rol bij ontgiften en de productie van de energiestof Q10.
  • Zink is een mineraal dat de weerstand ondersteunt. Een tekort kan neerslachtigheid en huidproblemen veroorzaken.
  • IJzer; je lichaam heeft een extra ijzerbehoefte door de aanmaak van 1 liter extra
    bloed voor de ontwikkeling van de placenta.

Vitakruid verkoopt speciale multivitamine voor zwangeren, de ‘Multi Dag & Nacht Mama’. Daarin zit meteen ook de aanbevolen dosering van foliumzuur.

Foliumzuur

animatie afbeelding van baby in de baarmoeder

Foliumzuur, ook wel bekend als vitamine B11, is erg belangrijk tijdens de zwangerschap. Deze vitamine verkleint de kans aanzienlijk op een kindje met open ruggetje en open schedel. Wil je zwanger worden, dan wordt het al aanbevolen om meteen met foliumzuur te beginnen.

Wat technische informatie over foliumzuur: De meest actieve vorm is L-methylfolaat, op de verpakking te lezen als 5-MTHF. Foliumzuur kan niet los gezien worden van vitamine B12. Twee goed opneembare vormen zijn methylcobalamine en adenosylcobalamine. Een hele goede combi B12 en foliumzuur, is de B12 combi 6000 met folaat van Vitakruid. Folaat is trouwens de meest actieve vorm van foliumzuur.

Jodium

De stof jodium heeft onder andere te maken met een goed dag-nachtritme. Bij kinderen leidt een jodiumtekort tot een achterblijvende groei en ontwikkeling van de hersenen, een lager IQ en leerproblemen. Suppletie van zo’n150 tot 250 microgram wordt aangeraden voor en tijdens de zwangerschap en borstvoedingstijd en zit in de multivitamine Mama.

Visoliecapsules

Visolie helpt bij de ontwikkeling van de hersenen en ogen van je kindje. Het gaat hier om de omega 3 vetzuren DHA en EPA. Wist je dat DHA als eerste naar je kindje gaat. Bij een tekort kan dit bij jou leiden tot een postnatale depressie. Extra inname door supplementen is dus zeker aan te raden. EPA heeft daarnaast een gunstige invloed op een te hoog cholesterolgehalte en een te hoge bloeddruk.

 Je krijgt 10% korting bij Vitakruid met de code ‘gezondgezin‘.

Vitamine D

Deze vitamine kennen we allemaal wel als de vitamine voor onze botten. Hij is nodig voor de opname van calcium uit voeding. Een tekort staat in verband met onder andere bekkeninstabiliteit, O- of X-benen, en risico op onder andere astma en autisme. Aangeraden wordt om dagelijks 10 microgram Vit D3, die in olie opgelost is, in te nemen. Gebruik je deze visolie, dan is extra vitamine D niet meer nodig.

Probioticum

Er is een nauwe relatie tussen de darmflora van de moeder en het kind. Bij een natuurlijke bevalling bepaalt de samenstelling van de darmflora van de moeder, die van het kind. Begin voor een gezonde darmflora, 3 maanden voor de bevalling met een probioticum met in ieder geval bifidobacterium infantis.

Dit voorkomt onder andere spruw, een niet fijne schimmelinfectie waar ik over mee kan praten. Je kunt dit je kindje ook na de zwangerschap nog 6 maanden lang geven. Gemengd door een flesje borst- of flesvoeding.

Magnesium

Zwangeren hebben wat extra magnesium nodig. Het zorgt voor wat extra energie, en vermindert spierkrampen. Spierkrampen is toch wel de meest voorkomende zwangerschapskwaal. Aangeraden wordt zo’n 400 mg magnesium tauraat of citraat. In veel multivitaminen zitten al magnesium. Wat extra kan altijd als je last houdt van nachtelijke krampen.

Nog even dit

Goede supplementen zijn niet goedkoop. Is het voor jou niet mogelijk om hieraan te voldoen, kies dan in ieder geval voor een goede multivitamine, speciaal voor zwangeren, met dag- en nachtbehoefte. Pas daarnaast je voeding zoveel mogelijk aan door onder andere meer vette (niet rauwe!) vis en groenten te eten.

Korte samenvatting

Naast de multivitamine raad ik ook visolie en probiotica aan. Foliumzuur, jodium en magnesium zit vaak al in een goede multivitamine en vitamine D3 in een visoliecapsule. Controleer dit natuurlijk wel. Bij spierkrampen is extra magnesium wel aan te raden.

Goede, orthomoleculaire supplementen welke wij thuis ook gebruiken, zijn van het merk Vitakruid. Ontvang 10% korting bij Vitakruid met de code ‘gezondgezin’.

Meer lezen voor tips en adviezen voor de vervelende zwangerschapskwaaltjes?

Om te bewaren op Pinterest:

Misschien vind je dit ook interessant?Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.