Mijn ervaring met de soepkuur van Sapje

Mijn ervaring met de soepkuur van Sapje

In januari heb ik de 3 daagse soepkuur van Sapje mogen proberen. De hele dag door warme soepjes eten, daar zeg ik geen nee tegen. Vooral nu in de winter probeer ik zoveel mogelijk warm te eten – warm eten is naast verwarmend, ook helpend voor een goede spijsvertering. Want een goede gezondheid begint echt bij een goede spijsvertering.

Ik vertel je graag mijn ervaring met de soepkuur.

Praktisch vooraf

Eerst alvast wat praktische tips voor vooraf.

 • Je ontvangt de flesjes bevroren. Het zijn 15 flessen van een halve liter, met 3 kleine flesjes voor de gembershots. Bedenk dus of je genoeg plek hebt in de vriezer. Bij mij waren 2 kleine vrieslades vol. Heb je geen plek? Plan dan in dat je binnen een paar dagen na het bezorgen begint met de soepkuur. Je kunt heel makkelijk de bezorgdatum zelf kiezen.
 • Ik begon op dinsdag met de kuur, en had de flesjes op maandag eruit gehaald en op een theedoek in de koelkast gelegd. De avond ervoor zette ik de flesjes op het keukenaanrecht.
 • Officieel is er geen voorbereiding nodig voor deze milde kuur. Toch raad ik aan om een paar dagen van te voren niet teveel suikers te eten. Laat ook het wijntje of biertje ervoor al even staan. Er wordt aangeraden om tijdens de soepkuur geen koffie en zwarte thee te drinken.
 • Je kunt gewoon naar werk, de soep neem je makkelijk mee met deze Thermos King jar. Tip: doe vooraf heet water in de jar en laat dit een paar minuten staan. Zo is de jar al voorverwarmd. Je soep blijft zo nog langer warm.

Mijn ervaring

Gewoon in een groot glas
 • De soepjes zijn echt lekker, goed van smaak, goed gekruid ! Er zijn 5 soorten soep; bloemkool, bouillon, pompoen, tomaat en courgette. Je drinkt 5 soepjes op een dag. als ontbijt, lunch en avondeten. Daarnaast nog 2 tussendoor, rond 10 uur en 16 uur. Om 15 uur drink je een gembershot. Heerlijk prikkelend op je tong en keel, en goed voor de spijsvertering.
 • Ik dronk de soepjes in een groot glas. Omdat de soep gepureerd is, is dit ook goed te doen. Je hebt helemaal geen lepel nodig. Kauw wel op de stukjes. Dit zorgt ervoor dat je spijsvertering al begint tijdens het kauwen.
 • Ik had weinig trek tussendoor. Elke keer als ik dacht, ik lust wel wat, mocht ik al weer een soepje.
 • De soepkuur heb ik expres op mijn werkdagen gepland. Zo ben ik lekker druk bezig en afgeleid van eventuele trek.
 • Nog iets over sporten, ik sport nogal intensief en kan flauw zijn als ik te weinig eet, dus het sporten heb ik die 3 dagen maar even niet gedaan. Maar een uur wandelen ging prima. De dag na de kuur ging ik wel sporten en dat ging erg lekker.
 • Mijn enige kritiekpuntje is dat ik vind dat er veel zout in de soepen zitten. Op een dag krijg je 12,4 gram binnen. Het voedingscentrum adviseert om maximaal 6 gram zout te eten.

Mijn resultaat

Wat fijn is, ik ben een kilo afgevallen! Ik weet dat het eerste gewicht wat je kwijt raakt vocht is. Maar als je daarna gezond blijft eten, kun je de soepkuur gebruiken als start om gezond af te vallen.

En ik merkte dat ik na de kuur weer extra zin had om in in de keuken te staan voor een uitgebreider ontbijt of lunch.

Tussendoortje tijdens het werk

Goed om te weten:

 • Het kan zijn dat je hoofdpijn krijgt. Ik had dat trouwens niet. Maar zeker als je gewend bent (veel) frisdrank of koffie te drinken, kan dat dus wel. Check wel of je genoeg water en kruidenthee drinkt, te weinig drinken kan ook hoofdpijn veroorzaken.
 • Je ontlasting kan ook even anders zijn. Dit merk je vaak pas de derde dag of na de kuur. Na een paar dagen gewoon eten is dit weer normaal.
 • Ben je flauw tijdens de kuur, neem dan wat zoete thee, zoals venkelthee. Nog steeds flauw, neem dan 1 of 2 noten. Ga er echt voor zitten, stukje voor stukje afhappen en eet met aandacht. Neem het echt alleen als het nodig is.
 • De lege flessen kun je later ook gebruiken om opnieuw zelf soepjes in te bewaren en/of in te vriezen. En anders gaan ze gewoon de glasbak in.

Waarom/ wanneer zou je het doen?

 • Zoals gezegd is de soepkuur een fijne start om af te vallen of weer de gezonde leefstijl op te pakken. Ik noem het ook wel een resetknop. Doe het wel als je al (redelijk) gezond eet of in ieder geval weet wat dat is. Dus gezonde koolhydraten (volkoren producten, groenten fruit), gezonde vetten (noten, avocado, vis zoals zalm) en eiwitten (kwark, eieren, noten).
 • Het is ook fijn om het net voor je vakantie te doen. Maar ook na een periode van extra eten, denk aan de kerst- of paasdagen.
 • De soepkuur kun je natuurlijk het hele jaar door doen. Maar vooral in de herfst en de winter is het extra fijn en verwarmend.

Maar doe het niet als:

 • je menstrueert. Dit vergt echt teveel energie.
 • en ook niet als je ziek bent. Je lijf heeft nu juist wat extra (gezonde) voeding nodig.

Om te bewaren op Pinterest:

afbeelding van soepkuur om te bewaren op Pinterest

Misschien vind je dit ook interessant?Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.