Blaasontsteking voorkomen en genezen zonder antibiotica, hoe?

Blaasontsteking voorkomen en genezen zonder antibiotica, hoe?

Als tiener heb ik een aantal keren een blaasontsteking gehad. Laatst had ik na jaren er weer een keer last van. Ik was er gelukkig op tijd bij, zo voorkwam ik dat een antibiotica kuur nodig was. Dat voorkom ik liever, aangezien zo’n kuur ook de goede bacteriën kapot maakt.

Bij een blaasontsteking is de binnenkant van uw blaas ontstoken door bacteriën. Wist je dat vrouwen meer kans hebben op een blaasontsteking. Dat komt doordat de plasbuis korter is, en dichterbij de anus is. Dit maakt het dat bacteriën makkelijker in de plasbuis komen.

Hoe voorkom en genees je een blaasontsteking zonder antibiotica? Met deze simpele tips lukt het.

Voorkomen is beter

Ja, voorkomen is beter. Daarom begin ik met de tips om een blaasontsteking te voorkomen:

 • Plas je blaas altijd goed leeg. Hou je plas ook niet op, dus ga als je moet.
 • Drink genoeg, en vooral water en (kruiden)thee.
 • Plas niet voor het vrijen. Vrijen zorgt er namelijk voor dat bacteriën tijdens het vrijen in de plasbuis komen. En deze wil je zo snel mogelijk er weer uit plassen. Je kunt dus ook zeggen, plas altijd na het vrijen.
 • Heb je met regelmaat last van een (beginnende) blaasontsteking, slik dan preventief D-mannose als onderhoudsmiddel. Dit is een natuurlijk middel. Goede orthomoleculaire D-mannose suppletie koop je bij Vitakruid. De D-mannose hecht zich aan de bacterie, die daarna uitgeplast wordt. Deze manier is wel 50x effectiever dan cranberry’s, die ook veel gebruikt worden bij een blaasontsteking. Preventief slik je 1 capsules per dag.

Beginnende blaasontsteking

Zelf noemden wij een beginnende blaasontsteking vroeger thuis koude pies. Volgens mij noemde we het zo omdat we er koude voeten bij hadden. Bij een beginnende blaasontsteking moet je iets vaker naar het toilet om te plassen en doet het plassen (even) pijn. Ook heb je vaker aandrang en plas je dan maar een beetje.

Wees er op tijd bij, want het is altijd beter om niet meteen een antibiotica kuur te starten. Een antibiotica kuur maakt namelijk ook de goede bacteriën dood. Dus wees er op tijd bij en ga meteen aan de slag met de volgende tips:

cranberries
 • Drinken, drinken, drinken. Drink veel water en kruidenthee. Hoewel het nu pijnlijk is om te plassen, is het juist heeel belangrijk om veel te drinken. Moeite met water drinken, drink dan bulk. Dus elk uur 2 glazen achter elkaar. En drink ook lauwwater of afgekoeld heet water. Dit is extra fijn voor je buik.
 • De jeneverbes werkt vocht afdrijvend en heeft ontsmettende, bacteriedodende eigenschappen én het kan een blaasontsteking voorkomen. Je kunt de jeneverbes op verschillende manieren als olie gebruiken. Ook handig om preventief te gebruiken.
 • Het kruid lavas (de maggiplant) staat ook bekend als hulpmiddel tegen de blaasontsteking. Lavas verwerk je uiteraard in soepen, maar denk ook aan een ovenschotel. De maggiplant kun je heel makkelijk in je tuin laten groeien en later invriezen.
 • Slik D-mannose. (kijk onderin voor korting !) D-Mannose is een lichaamseigen stof, een essentieel suiker, wat voorkomt in de natuur, én het wordt zelf door ons lichaam gemaakt. De stof komt ook voor in o.a. cranberries. Een groot voordeel is dat deze kuur géén goede bacteriën dood. Toepassing: meteen als je het voelt aankomen, begin je elke 2 uur met een capsule. Dit kun je 2 à 3 dagen volhouden, daarna 3x daags 1 capsule. Regelmatig last van een blaasontsteking? Neem dan preventief 1 capsules per dag. Bij de drogist zijn ook goede D-mannose / Cranberry kuren te verkrijgen. Laat je altijd goed voorlichten hoeveel capsules je kunt gebruiken op een dag. Dit ligt namelijk ook aan de dosering D-mannose in 1 capsule.
 • Een blaasontsteking komt tijdens de zwangerschap vaker voor doordat de urineleiders in deze periode wijder openstaan. Ook is de blaaswand slapper en wordt de blaas niet altijd goed leeg geplast. Antibiotica zijn niet aan te raden tijdens de zwangerschap. Deze breken namelijk de darmflora af. Maar het is ook niet wenselijk om te lang te wachten op een antibiotica. Lastig he. Daarom is het goed om preventief bezig te zijn met het voorkomen van een blaasontsteking. En is het ook verstandig om – als je vaker blaasontsteking hebt – preventief D-mannose te slikken.

Let op: een blaasontsteking mag je NIET te licht nemen. Een blaasontsteking kan uitlopen op een vervelende nierbekontsteking. Wacht niet langer dan een week tot je toch overgaat op een antibiotica.

Antibiotica zijn altijd nodig bij zwangerschap, diabetes of een ziekte van uw nieren of blaas.

Blaasontsteking – en nu?

Soms is een antibiotica kuur wel nodig. Als je te lang hebt gewacht en je niet meer met bovenstaande tips de ontsteking kunt stoppen.

 • Wel naar de huisarts? Zorg dat je van te voren al een potje hebt liggen. Eventueel haal je deze al vast halen bij de huisarts. En zorg dat je je eerste plasje in de ochtend hebt opgevangen.
 • Wel aan de antibiotica? Slik dan vooral daarna probiotica. Zo’n antibiotica kuur haalt helaas ook veel goede bacteriën weg waardoor de weg vrij is voor de slechte bacteriën om weer te groeien. Vul die goede bacteriën meteen aan, zodat ze in de meerderheid blijven. Voor kinderen: vraag bij de apotheek naar een goede probiotica speciaal voor kinderen.

Luister goed naar je lichaam en wees er op tijd bij om mijn tips bij de beginnende blaasontsteking al. Duurt het langer dan een week dat je klachten hebt, ga dan naar de huisarts voor een antiobiotica kuur. En denk aan je probiotica.

Kijk eens bij Vitakruid voor goede, orthomoleculaire supplementen. Je krijgt 10% korting via de code ‘gezondgezin‘. Meer lezen over welke supplementen je nodig hebt?

Om te bewaren op Pinterest:

afbeelding van vrouw met blaasontsteking om te bewaren op Pinterest

Misschien vind je dit ook interessant?

afbeelding om te bewaren op Pinterest


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.