Werkt light eten of drinken als je wilt afvallen?

Werkt light eten of drinken als je wilt afvallen?

Werkt overstappen op light producten als je wilt afvallen? Een vraag die je je misschien wel eens hebt afgevraagd. Je wilt afvallen. Veel mensen gaan dan meer sporten, en willen minder suikers of calorieën binnen krijgen. En dan stap je over op light producten. Of niet? Wat klopt nu aan de vraag: werkt light eten of drinken als je wilt afvallen?

Wat betekent het nu als er light staat op een product?

Eerst maar eens de vraag; wat betekent het als er light staat op een product. Light betekent dat het product minimaal 30% minder calorieën,  suiker of vetten bevat dan een ‘normaal’ product. Dus niet zoals veel mensen denken, géén of nauwelijks calorieën. Light zie je onder andere staan op frisdrank, chips en boter.

Light frisdrank betekent dat suikers worden vervangen door zoetstoffen. Helaas vaak met aspartaam, een niet-natuurlijke zoetstof die veel gezondheidsproblemen geeft. En light pindakaas dan, deze bevat minder vet. In de light versie van Calvé zitten per 100 gram minder calorieën (580 in plaats van 664) en minder vet (41 gram in plaats van 58 gram) maar wel meer suiker (7,3 gram suiker in plaats van 6,4 gram). Dus minder vet, maar wel meer suiker!

Light

Werkt light nu als je wilt afvallen?

Zoals je al kunt bedenken uit het voorbeeld van de light pindakaas, NEE dus. Dit komt door een aantal dingen:

  • Als eerste – en dit is onderzocht – als je light producten eet, voel je je minder schuldig en gaat daardoor MEER van het light product eten. Als je dan ook nog eens bedenkt dat vaak het vet eruit gehaald, maar dan suiker is toegevoegd. Dan eet je dus zelfs méér suikers.
  • Dan het probleem met de zoetstoffen. Suikers worden vervangen door zoetstoffen. Hoewel ze geen calorieën bevatten, gaat je bloedsuikerspiegel wel omhoog. Want zoet is zoet. En vaak heeft zoetstof een hogere zoetkracht. Dus je suikerspiegel gaat omhoog, maar er komt geen suiker aan, terwijl je lichaam wel vraagt om suikers. Met als gevolg dat je veel sneller weer gaat eten. En geen rauwkost, maar waarschijnlijk chocolade of koeken. Wist je trouwens ook dat als je bloedsuikerspiegel stijgt, insuline wordt aangemaakt in je lichaam. En het belangrijkste; tijdens die periode van insuline in je lichaam, verbrand je GEEN vet. Hier kun je er meer over lezen. Een hele interessante website trouwens!

En nu? Wat werkt dan wel?

Wil je afvallen, begin dan niet aan de light producten. En als je wel chips wilt eten, eet het dan met mate! Hou je aan de 80-20 regel, 20% van je voeding mag je best wat minder gezonde voeding nuttigen. En kijk op de ingrediëntenlijst en vergelijk producten op aanwezigheid van suikers en verzadigde vetten. Maar wat misschien nog belangrijker is – laat die kant en klare supermarkt producten staan. Kook zelf je maaltje ’s avonds. Eet lekker veel groenten. Maak je muesli repen en koeken zelf. En drink voornamelijk water en thee.

Om te pinnen:

flesjes frisdrank

Misschien vind je dit ook interessant?

suikerklontjes
Patat, hamburgers en een glas bier
cupcake met de tekst pas jij de 80-20 regel al toe?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.