Hoe verhoog je je weerstand?

Hoe verhoog je je weerstand?

In de tijd van een griepvirus en nu met het coronavirus wil je graag extra aandacht geven aan je weerstand, ofwel je immuunsysteem. Een goede weerstand zorgt ervoor dat je minder erg ziek wordt of zelfs minder snel ziek wordt. Het helpt je ook om sneller te herstellen.

Het immuunsysteem is jouw systeem die bacteriën, schimmels, virussen enzo probeert buiten te houden of te verwijderen. Dit doet hij via je huid, je slijmvliezen, je darmen en je bloed (witte bloedcellen). Wat kun je nu zelf doen, preventief en als je al ziek bent.

Wat kun je doen om je weerstand te verhogen?

Begin de dag met citroen en gemberthee

Citroen bevat veel vitamine C en weert daardoor de ziekteverwekkende bacteriën. Gember is ontstekingsremmend, remt dus ook een verkoudheid of keelpijn. Pers een (halve) citroen uit in een glas warm water en doe er 2 of 3 schijfjes gember op een satéstokje bij. Drink het ook weer niet te vaak, dit is weer niet zo goed voor je tanden.

kopje citroen en gemberthee

Eet veel groenten

En dan heb ik het echt over veel groenten, minimaal 500 gram groenten. Ze zijn ontstekingsremmend, maar wel bij grote getalen. Voor als je ziekjes bent of dit nog niet in de gaten hebt, dus ook preventief.

Eet de gezonde vetten

De gezonde vetten spelen een belangrijke rol in jouw immuunsysteem. Eet daarom avocado, ongebrande noten, olijfolie en vette vis zoals zalm en ansjovis. Dit is altijd gezond, maar leg hier nu nog meer aandacht op.

Eet etenswaren met zink

Zink is een immuun versterker en zit in etenswaren als oesters, kip, wild vlees, groenten, volkorenbrood, volkoren granen, haver(mout), knoflook, linzen, paddenstoelen, vele soorten noten en pitten en eieren. Ben je vegetarisch / veganist, dan wordt zink altijd aangeraden om als supplement te gaan innemen.

Matig stress

Stress gebruikt veel vitamine C bij de aanmaak van adrenaline in de bijnieren. Die vitamine C heb je nu juist nodig!

Vul aan met vitamine C

Vitamine C is een suppletie die nodig is als versterker en activeerder van je immuunsysteem. Alleen veel groenten en fruit met vitamine C eten is niet voldoende, je krijgt via je eten nooit voldoende binnen. Let bij het kopen van suppletie wel op dat je ascorbinezuur koopt. Advies is om dagelijks minimaal 1000 mg in te nemen, maar bij ziekte en stress zeker meer. Voor een man van 70 kg wordt dan geadviseerd om dagelijks 3000 mg in te nemen. Bij kinderen geldt: verminder dit in verhouding tot hun gewicht. Een richtlijn:

• 1 – 3 jaar oud: 1000 mg
• 4 – 8 jaar oud: 1500 mg
• 8 – 12 jaar oud: 2000 mg

En let op: verspreid de inname over de dag.

Die vitamine C is zeker ook in de winter nodig als je lichaam deze vitamine gebruikt om je warm te houden en je te weren tegen infecties. Het allerbeste is een supplement vitamine C mét calcium en magnesium ascorbaat, deze zorgen voor betere opname en belasten je maag minder.

Wist je dat een niet goed functionerend immuunsysteem in relatie staat tot vermoeidheid, allergieën, angsten en depressies.

Op dus naar een gezond immuunsysteem!

Om te bewaren op Pinterest:

groen viruspoppetje met mondkapje

Misschien vind je dit ook interessant?

Geanimeerd poppetje met rugpijn
Kan yoghurt


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.