Pas jij de 80-20 regel al toe?

Pas jij de 80-20 regel al toe?

Voor veel mensen een bekende term. Ik pas de 80-20 regel toe op mijn eten en drinken, dat betekent 80% van mijn voeding is gezond, en 20% mag ik mij laten gaan in wat minder gezonde voeding. Zo vind ik de balans om de gezonde voeding vol te houden.

Waar komt de 80-20 regel vandaan?

De 80-20 regel wordt ook het Paretoprincipe genoemd. Vilfredo Pareto, een Italiaanse econoom, heeft deze regel opgesteld in 1906. Hij stelde vast dat 80% van de bezittingen in Italië in handen was van 20% van de Italiaanse bevolking. Zo is de 80-20 regel op veel meer zaken gerelateerd.

Een paar voorbeelden:

  • 20% van je kleren draag je 80% van je tijd (echt!)
  • 20% van de kinderen in een klas zorgen voor 80% van alle problemen
  • 20% van de klanten, zorgen voor 80% van de bedrijfsomzet

Je kunt hem ook bekijken vanuit de 80% regel:

  • 80% van je tijd, draag je 20% van je kleren
  • 80% van de problemen in een klas, komen van 20% van de kinderen
  • 80% van de bedrijfsomzet, wordt gehaald door 20% van de klanten

80% van de resultaten komt van 20% inspanning

En nu, die 80-20 regel bij je voeding. Van 100% van je voeding, eet je 80% gezond en 20% mag je zelf weten wat je eet.

Hoe bereken je jouw 20%?

Je hebt 3 maaltijden per dag. In een week = 21 maaltijden. 20% van 21 maaltijden is dus 4 maaltijden. Daarnaast soms nog een paar tussendoortjes.

Hoe je dit doet, is aan jou. Je kunt ook elke dag een ongezond (klein) tussendoortje eten. Of soms een wijntje of biertje. Of een gebakje bij een verjaardag. Of je eet 1 dag in de week wat je wilt. Dat is weer wat anders dan één balans dag in de week.

Let op: denk je aan 4 maaltijden in de week? Dat lijkt heel veel, zeker als je kiest om wekelijks 4 avondmaaltijden ongezond te eten. Dat is dus echt niet de bedoeling! Niet 4 avonden naar de snackbar gaan of afhaal pizza eten. Dan kom je hoogstwaarschijnlijk zelfs aan. En nog erger, je krijgt last van buikklachten of andere klachten van het vette eten of vele suikers.

Nooit meer op dieet!

Die 80/20 regel geeft jou niet het gevoel dat je op dieet bent. Je hebt een gezond voedingspatroon, en mag van jezelf soms (20% van de tijd/voeding) eten wat je zelf wilt. Echt waar, zo hou je het vol ! Ik heb zelf periodes gehad dat ik wat zwaarder was en NIETS ongezonds mocht van mijzelf. Maar in een zwakte moment nam ik op een verjaardag een gebakje, en voelde ik mij daar meteen schuldig over. En met de gedachten ‘nu ik toch fout bezig ben’, ging ik ook aan die borrelnootjes en wijntje en daarna door naar de snackbar. En dan was het hek weer van de dam en val je weer terug in je oude ongezonde voedingspatroon.

Weet je wat het is, tijdens het eten van het gebakje, had ik moeten genieten! Had ik moeten zeggen, wat heerlijk dat ik dit mag eten en hap voor hap GENIETEN. Maar nee, ik voel mij meteen schuldig en viel terug in mijn snaaigedrag.

Dus: geniet van het 20% lekkere eten en drinken wat je van jezelf mag en je houdt de 80% gezond vol. Het is geen dieet, maar een leefstijl!

cupcake met de tekst pas jij de 80-20 regel al toe?

Misschien vind je dit ook interessant?

Waarom lukt afvallen niet als je slecht slaapt_
schap met granola in de supermarkt
chocolade vergelijk


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.