Wandelen is goed voor je – en wel hierom!

Wandelen is goed voor je – en wel hierom!

Wandelen wordt vaak gezien als suf of saai. Je hoort nu veel mensen dat ze aan het wandelen zijn geslagen. En helemaal goed toch? Of vind jij het ook suf? Nou, ik wandel ook. Mede door de activity tracker! Ben jij nog niet overtuigd of wil je je vrienden en kennissen ook overtuigen, lees dan verder.

Waar is wandelen nu goed voor?

Er zijn naar mijn idee 2 belangrijke aspecten; inspanning en ontspanning. Wandelen geeft ze allebei.

Inspanning

Je wilt bewegen. Bewegen is goed voor je, gezond voor je. En wandelen is een goedkope manier van bewegen. Geen sportschool, geen abonnement. Alleen een goed paar schoenen. Maak je wandeling uitdagender, door heuveltjes en duinen te pakken. Loop stevig door, zorg ervoor dat je hartslag omhoog gaat. Als je hartslag omhoog gaat, worden er meer calorieën verbrand. En ook na je wandeling. Ja echt, als je hartslag een langere tijd hoger is geweest (dus ook van fietsen), verband je na die tijd ook meer calorieën. Dit komt doordat je spieren nog vragen om energie voor de verbranding. Mijn hartslag is bij stevig wandelen rond de 120. Loop actief, armen bewegen lekker mee en je spieren span je aan. En niet alleen je beenspieren, ook je buik- en armspieren. Huh, zo is wandelen een inspanning voor het hele lichaam. Wandelen is ook goed voor je botten en spieren. Die worden versterkt. En je belast je spieren en botten niet zoveel als met andere sporten, zoals hardlopen.

Ontspanning

Wandelen doe je in de buitenlucht. Heerlijk in de natuur, duin, zee en bossen. Deze ontspanning werkt zelfs ontspannend als je in de stad loopt. Neus in de lucht en lopen. Mensen kijken, je hoofd leeg maken. Over je hoofd leeg maken, dit wil zeggen even geen gedachten aan straks of wat er net gebeurd is. Maar mensen, gebouwen, natuur kijken en luisteren naar de geluiden om je heen. Alleen lopen maakt dit mogelijk. Wil je wel kletsen, even je zorgen kwijt, dan is het natuurlijk prima om met iemand te lopen.

En hoe gaan we (meer) wandelen?

Dat wandelen gezond is, is nu duidelijk. Ook voor het hele gezin. Maar hoe gaan we nu (meer) wandelen? Hier wat tips voor jezelf, en met kinderen:

  1. Wandelen in de natuur? Zoek leuke wandelroutes bij Natuurmonumenten. Je vind op de website veel routes. Word lid, dan ondersteun je ze ook nog eens.
  2. Stimulans nodig? Maak een groepje gezellige medestanders voor je wekelijkse wandeling in het bos in de buurt.
  3. Ga! Ook al regent het, ben je moe of heb je gewoon geen zin. Ga! En plan het in je drukke agenda.
  4. Bereid je goed voor als je voor een lange wandeling gaat. Goede schoenen, genoeg drinken en eten, een wandelstok (uit het bos natuurlijk) en eventueel regenpak.
  5. Wandel off road met je kinderen. Dus niet dat asfalt pad, maar zoek de bos – en schelp weggetjes. Dit is al meer een uitdaging voor ze.
  6. Koop een GPS en ga Geocachen (schatzoeken). Kijk hier voor de schatten (cachen). Via deze website vinden wij altijd onze schatten. Daar staat ook hoe moeilijk of makkelijk de schat te vinden zijn en hoe het terrein is. Kijk ook of de schat recent nog gevonden is. Soms wordt hij meegenomen. Geocachen doen wij zelfs in het buitenland.
  7. Kijk op de agenda bij Natuurmonumenten, en ga met de kinderen eens wandelen met de boswachter.
  8. Uitdaging voor de kinderen: ga op zoek naar sporen. Dit doe je met de app ‘spoorzoeker, welk dier…?’ van Staatsbosbeheer.
  9. Ben je in het bos? Luister goed naar de geluiden. Kijk naar de vogels en probeer andere dieren te vinden. Dit lukt natuurlijk alleen als de kinderen ook stil kunnen / willen zijn. Maar wie weet lukt het met het vooruitzicht om een eekhoorn of hert te zien.
  10. Beginnen de kinderen moe te worden, ga zingen. Dat mogen kinderliedjes zijn. Of liedjes die kinderen (op een gegeven moment) ook kunnen meezingen. Bijvoorbeeld Andre Hazes en andere Nederlandse klassiekers. Of he ho Captain Jack!

Om te pinnen:

Wandelen is goed voor je – en wel hierom!

Misschien vind je dit ook interessant?

kikker beeldjes die yoga doen
Sporten, nee daar doe ik niet aan.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.