Alles wat je aandacht geeft, groeit

Alles wat je aandacht geeft, groeit

Zo in het begin van het nieuwe jaar heeft iedereen het over goede voornemens. Dat wilde ik niet. Ik wil niet nu precies op 1 januari denken aan de dingen die ik wil veranderen. Als ik iets wil veranderen, zoals meer bewegen, beetje afvallen, meer vrije tijd, doe ik het meteen. Maar ik wil wel hebben voor het aandacht geven, want alles wat je aandacht geeft groeit. Denk daar maar eens over na.

Alles wat je aandacht geeft, groeit

De quote komt van de Griekse filosoof Aristoteles. Ken je de quote? De meeste mensen wel, toch. Maar pas je hem ook toe? Want hoe is jouw aandacht? Negatief of positief. Veel of weinig. Automatisch? Snel afgeleid? Hoe kunnen we deze quote nu goed toepassen. Even een paar voorbeelden.

Kinderen

Heb je kinderen? Dan weet je dat als je negatieve aandacht van jezelf aan je kinderen, vaak ‘beloond’ wordt met negatieve aandacht van je kinderen. Benoem je het negatieve gedrag, dan geef je dat aandacht en zal dat gedrag groeien. Benoem dus het leuke gedrag van je kinderen, en dat zal groeien!

Liefde

Al heel lang samen, en is de liefde wat bekoelt? Geef het aandacht. Het klinkt zo simpel, maar dat is het ook. Groei je uit elkaar, breng meer tijd samen door. Zoek een bezigheid wat je allebei samen leuk vind. Geef de liefde aandacht, en het groeit.

Ongemakken

Deze is best lastig. Want sommige ongemakken, zoals chronische pijnen en ziektes, zijn er bijna altijd. Maar geef ze geen aandacht. Een klein voorbeeld. Mijn jongste zoon heeft eczeem, en soms is hij best gefrustreerd omdat hij weet dat hij niet mag krabben. Hij weet ook dat de jeuk erger wordt als je gaat krabben. Het krabben moet je zien als aandacht geven. Dus je moet er geen aandacht aan geven, dan is het er niet. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar wat helpt is afleiden. Ga iets anders doen. Leid jezelf of je kind af.

Voeding

Oké, maar dat kunnen we dan ook toepassen op je voeding. Geef dus aandacht aan je voeding, en vooral aan de voeding die gezond is. Voeding die je lekker vind. Denk niet aan de ‘slechte’ voeding, zoals frisdrank of snoep vol suikers. Geef ze geen aandacht. Haal ze niet in huis. Koop een heerlijke thee en geniet ervan. Eet met aandacht het stukje pure chocolade op, ga er echt voor zitten en genieten. En maak met aandacht je maaltijd. Neem de tijd om te koken, te bakken. Niets gehaast!

Loslaten

Dit alles gaat gepaard met loslaten. Loslaten van negatieve gedachten, loslaten van je kinderen, van je perfectionisme, loslaten van je verwachtingen.

Nog een mooie quote ; Als je los laat, heb je twee handen vrij!

Misschien vind je dit ook interessant?

Worstelingen op vakantie
Gezond verstanddieet
Waar vind jij je ontspanning?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.