Meel en bloem – de verschillen en waarvoor gebruik je welke?

Meel en bloem – de verschillen en waarvoor gebruik je welke?

Het verschil tussen meel en bloem. Wist je dat er eigenlijk 3 soorten zijn. Namelijk; bloem, meel en volkorenmeel. Bloem wordt gemaakt van het middelste deel van de graan, de meelkern. Van bloem maak je witbrood. Volkorenmeel wordt gemaakt van de hele korrel, dus ook de kern, kiem en zemel. Meel is een combinatie van bloem en volkorenmeel, vaak in de verhouding 50/50.

Wat is gezonder?

Nu natuurlijk de grote vraag, welke is gezonder? Volkorenmeel! Deze bevat meer voedingsstoffen. Bloem bevat helaas weinig voedingsstoffen. En meel, omdat deze ook voor de helft uit volkorenmeel bestaat, valt er duidelijk tussenin. Volkorenmeel zorgt ook voor een sneller verzadigd gevoel en geen snelle stijging van je bloedsuiker. Kies dus niet alleen voor volkorenbrood, maar kies ook voor 100% volkoren pasta.

Wist je dat er ook verschil is tussen de melen in de supermarkt en bij de molenaar? Bij de supermarkt is er vaak de kiem uit gehaald. Dit zorgt namelijk voor een beperkte houdbaarheid. En producten uit de supermarkt, tja wij willen zelf dat deze lang houdbaar zijn. De melen van de molenaar bevatten deze kiem wel. Hoewel ze dan minder lang houdbaar zijn, zijn ze wel voedzamer.

In november (2017) kwam de Keuringsdienst van Waren met een filmpje over brood. Hoe bruiner, hoe beter? Wat denk jij? Het filmpje is een aanrader!

Waar gebruik je welke meelsoorten voor?

Omdat er zoveel meel en bloem soorten zijn, een overzichtje welke bloem of meel je waarvoor gebruikt.

(Spelt)Bloem –> Cake, gebak, witbrood
Amandelmeel –> Voor taarten, zelfs poffertjes! Het is hip, want glutenvrij. Maar wel prijzig. En let op voor een eventuele allergische reactie vanwege de noten.
Roggemeel –> Deze meelsoort rijst moeilijk.  Maak er ontbijtkoek of pepernoten van. Of meng hem met andere melen in een brood.
Boekweitmeel –> Glutenvrij meel, in combinatie met een andere meelsoort gebruik je hem voor je pannenkoek, poffertjes of brood.
Kokosmeel  –> Voor muffins, bananenbrood, mug cakes.
Kikkererwtenmeel –> Falafel, platbrood.

Om te bewaren op Pinterest:

afbeelding om te bewaren op pinterest

Misschien vind je dit ook interessant?

klik op de foto om te pinnen naar pinterest
verschil bulgur couscous en quinoa


2 thoughts on “Meel en bloem – de verschillen en waarvoor gebruik je welke?”

  • Hallo,
    ik wil even op dit artikel reageren, klein foutje in de tekst:
    Bij de supermarkt is er vaak de kiem uit gehaald. Dit zorgt namelijk voor een beperkte houdbaarheid. En producten uit de supermarkt, tja wij willen zelf dat deze lang houdbaar zijn.

    verder wil ik een toevoeging geven, volkorenmeel en meel is zoals wij het als molenaars uitleggen het meel wat rechtstreeks van het gemalen graan afkomt . Wij noemen volkorenmeel en meel hetzelfde 😉 door dat je het meel zeeft hou je 3 producten over: bloem, griesmeel en zemelen. Goed volkorenbrood kan je ook een mengsel pakken van 60 meel en 40 bloem. Wordt het net wat meer volkoren, Ik moet eerlijk zeggen ik heb het zelf nooit geprobeerd maar ik krijg veel positieve reacties op dit recept voor volkorenbrood. ( ik maak het zelf niet omdat ik niet tegen bruin of volkoren kan helaas) er zijn overigens ook mensen die zelf nog wat zemels toevoegen aan de mix voor brood om meer vezels erin te krijgen. en door de kiem in het product te laten als molenaar zijnde geeft dat ook een andere smaak aan het product waardoor het nog lekkerder wordt;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.