Hoe maak je tortilla chips?

Hoe maak je tortilla chips?

In november 2019 zag ik bij de keuringsdienst van waren een aflevering over tortilla chips. Het begon over het verschil met de nacho chips. Spoiler, er is geen verschil! En dit terwijl de nacho chips dus op de Mexicaanse afdeling ligt en duurder is.

Ook waren ze in Mexico. Wat blijkt, nacho’s is een Amerikaans product. De tortilla is uiteraard wel Mexicaans. Super interessant vond ik het om het proces te zien hoe de tortilla’s gemaakt werden – van mais, water en kalksteen. Het proces zoals het 8000 jaar geleden ook werd gemaakt. De kalksteen werd gebruikt zodat je de mais beter verteert.

Maar ja, ik wilde die tortilla chips wel eens zelf maken. Uiteindelijk heb ik het op drie manieren gemaakt. Gewoon van de tarwe tortilla’s, maar ook van de echte maistortilla’s. Deze laatste vond ik in de supermarkt van het merk La Morena. Wil je echt met de kalksteen tortilla zoals in Mexico, dan koop je de blauwe (zwart eigenlijk, maar er staat blauw op de verpakking).

Recept om zelf tortilla chips te maken

Dit heb je nodig:

  • 1 pakje tortilla’s
  • 1 el olijfolie
  • zout
  • Eventueel cayennepeper

Verwarm de oven voor op 180C.

Begin met het controleren of de tortilla’s allemaal wel los van elkaar zijn. Bij mij plakten ze nog erg aan elkaar. Laat de tortilla’s op elkaar liggen en snij ze in 8 taartpunten. Haal ze los en leg ze in een grote schaal. Doe er de olie en zout en eventueel cayennepeper bij en wrijf en meng ze met je handen zodat de olie overal op de tortilla’s bedekt is.

Bak ze nu in de oven op 1 of 2 bakplaten met bakpapier voor ongeveer 10 minuten. Zorg ervoor dat ze niet elkaar overlappen, anders blijven ze zacht.

Lekker met quacamole of tomatensalsa.

Zo maak je tomatensalsa of quacamole:

De tomatensalsa maak je met een handje stevige fijngesneden snoeptomaten, 1 klein uitje fijn gehakt, 1 knoflookteen uitgeperst en 2 scheuten olijfolie en cayennepeper naar smaak.

Kijk hier naar het recept om de quacamole te maken.

De tortilla’s kun je dus ook maken met de echte tortilla’s, gemaakt met kalksteen. Deze vond ik nog steeds ook lekker, maar mijn kinderen dus niet. En ik moet zeggen je proeft wel verschil met de ‘gewone’ tortilla’s. Probeer het gewoon eens.

zwarte tortilla chips

Om te bewaren op Pinterest:

tortilla chips op een houten plank

Misschien vind je dit ook lekker?

Appeltaart stengels
Appeltaart stengels
Tortilla pizza op een houten plank
Tortilla pizza
Mexicaans met nacho uit de oven
Mexicaans met nacho uit de oven


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.