Hoe gezond is een augurk?

Hoe gezond is een augurk?

Hier thuis eten we nog wel eens een augurk. Bij de pasta en de boerenkool. Geen idee of wij hierin een beetje vreemd zijn, maar ja het is echt lekker. Over de boerenkool doen de mannen hier thuis ook nog wat van het augurksap. Een augurk is ook lekker gerold in een plakje kipfilet als tussendoortje.

Dat de augurk familie is van de komkommer is, en ingelegd wordt in azijn of pekel, weet je waarschijnlijk wel. En een komkommer is gezond, is daardoor de augurk ook gezond?

Hoe gezond is een augurk eigenlijk?

De ene augurk is niet de andere. Merk, vorm, zuur of zoetzuur. Zo is de zoetzure augurk logischerwijs minder zuur en bevat meer suikers. Let daarom bij de augurk hoeveel suikers ze bevatten. Ook bevat de augurk vrij veel natrium (zout dus), en is het niet verstandig er veel van te eten. Hoeveel suikers en zout verschilt nog wel eens per merk. Ik heb dit op een rijtje gezet voor je.

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende merken bij de supermarkt. Ik keek naar de calorien, suiker, zout en eventuele toevoegingen. Voor de toevoegingen kijk ik altijd naar de lijst van ahealtylife, met een overzicht van schadelijke toevoegingen, indien schadelijk zijn ze aangeduid als rood.

MerkCalorienSuikerZoutToevoegingen
AH zoet zuur34 cal5,4 gram0,7 gramBevat zoetstof sacharine E954 (rood)
AH hele augurken34 cal6,3 gram0,7 gramE509 (calciumchloride, rood)
Kesbeke Amsterdamse augurkjes zoetzuur17 cal0,9 gram0,3 gramBevat zoetstof sacharine E954 (rood)
Kesbeke Augurken strips17 cal0,9 gram0,25 gramBevat zoetstof sacharine E954 (rood)
Kesbeke Augurken AB Natriumarm Zoetzuur 14 cal2 gram0 gramBevat zoetstof sacharine E954 (rood)
Maille Cornichons extra fins15 calbijna niks2,3 gram
Kühne Cocktail cornichons zoetzuur33 cal4,6 gram1,8 gram
Kühne Augurken30 cal4,7 gram1,6 zout
Jumbo Fijne Augurk Zuur10 cal1 gram1,4 gram
Jumbo Augurk Plakken Zoetzuur50 cal10,9 gram suiker1,28 gram

Welke augurk is het gezondst?

Eerst iets over de smaak, dit is natuurlijk persoonlijk. Wij vinden de kleine augurkjes van Maille erg lekker. Deze augurk bevat weinig calorien maar erg veel zout. Maar ook de partysticks van het AH eigen merk, heerlijk! Helaas daarin wel een schadelijke zoetstof, E954. En dan de Kesbeke augurken strips, die bevatten weinig zout en suiker, maar wel E509 – een e-nummer om te vermijden. In eerste instantie lijkt de beste keuze om de natriumarme te kiezen, helaas bevat die weer een zoetstof op de rode lijst. Zo lijkt er altijd wel wat te zijn. Wellicht is het beste advies nog wel om juist elke keer een andere pot te kopen. En vooral niet te vaak augurk te eten.

Om te bewaren op Pinterest:

afbeelding van supermarktschap augurken om te bewaren op pinterest


1 thought on “Hoe gezond is een augurk?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.