Ken je deze verborgen suikers ?

Ken je deze verborgen suikers ?

In sommige producten uit de supermarkt zitten meer suikers verborgen dan je zou verwachten. Ik heb er een paar op een rijtje gezet.

Producten met meer suikers dan je denkt

Ontbijtkoek

Zo veel suikers. In sommige koeken zit wel 40% suiker! Je kent ook wel die snelle jelle reep. Gewoon 29 gram suiker in een koek van 70 gram. Dat zijn 7 suikerklontjes. Dus niet meer meegeven naar school. Maak het gewoon lekker zelf.

Ketchup

Ketchup is bij veel mensen wel bekend als suikerrijk, toch? De heinz ketchup bevat 23% suikers. Als je verder kijkt, valt de remia dan ‘mee’ met 11%. De Heinz minder suiker & zout heeft ook die 11%. Gewoon goed etiketten lezen en niet teveel ketchup op je bordje, dan valt het best mee.

Sinaasappelsap

Net zo veel suikers als frisdrank. In beiden zitten al gauw 4-5 suikerklontjes (16-18 gram) per 200 ml. En dan te bedenken dat een vrouw maximaal 50 gram suikers, liefst minder, nodig hebt. Daar ga je al overheen met 3 glazen. In 1 glas sinaasappelsap zit het sap van 3 sinaasappels. Maar je eet ook nooit 3 sinaasappels achter elkaar, toch? Eet dus liever één sinaasappel en drink er lekker wat water bij.

Yoghurt of vla met 0% vet

0% vet lijkt gezond. Maar dit geeft een vertekend beeld. Er is namelijk vaak suikers toegevoegd. Kijk dus goed op de verpakking naar het aantal gram suikers. Per 100 gram is 6 tot 10 gram suiker echt (te) veel.

Soep

De supermarkt soep bevat ook suiker. Als ik zelf soep maak – kijk ook maar eens naar de soepen op de website – zit er geen suiker in. Dus ik kan mij verbazen dat het dan wel in de supermarkt soep zit. Ik heb een aantal tomatensoepen in de super bekeken en ze bevatten suiker, met zo’n 4 gram per 100 gram. Een klein beetje hiervan kan komen door de natuurlijke suiker uit de tomaat, maar de rest is toegevoegd. De fabrikant doet de suiker in de soep zodat we die soep lekkerder vinden. In de andere soorten soepen zit trouwens minder suiker. Dan nog, het is gewoon echt niet nodig.

Een etiketten tip: kijk altijd naar de ingrediëntenlijst. Als hier suikers staan, is het toegevoegd en niet de natuurlijke suikers. Let ook op de verborgen namen van suiker zoals stroop, honing en eindigend op – ose (zoals fructose).  En suiker is suiker, ook natuurlijke suikers.

Om te bewaren op Pinterest:

glas sinaasappelsap

Misschien vind je dit ook interessant:

Kijk ook eens onderin naar mijn onderzoekjes naar granola, mueslirepen, limonade.

welke mueslirepen zou ik kiezen in de supermarkt
schap met granola in de supermarkt
slimpie in de supermarkt
Is Slimpie zo slim?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.