Wat helpt bij muggenbeten, voorkomen of genezen.

Wat helpt bij muggenbeten, voorkomen of genezen.

In de zomer kun je last hebben van muggen. Hele vervelende muggen. Gezoem in je kamer, en vooral een muggenbeet is best irritant. Een beet zorgt voor een jeukende bult. De één heeft er meer last van dan de ander. Geen idee om het nu ligt aan lekker bloed, maar ik ben vaak de klos.

Wat kun je het beste doen om deze muggenbulten te voorkomen. En als je ze dan toch hebt, wat kun je doen om de jeuk en allergische reactie te verminderen. Ik geef je vele tips.

Wat kun je doen om muggenbulten te voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen, daarom beginnen we met het voorkomen van muggenbulten.

Gebruik muggenspray. Zelf gebruik ik graag de muggenspray van Jungle formula en Zensect. Spray altijd goed je armen en benen in die zichtbaar zijn. Het liefst met minimaal 30% DEET, dit werkt verstorend voor de reuk van de mug en hoe hoger het percentage, hoe langer hij werkt. Een te hoge DEET is alleen niet voor iedereen gewenst, zoals voor zwangeren. Lees dus goed de beschrijving van de muggenspray. Liever geen DEET? Gebruik dan een muggenspray met IR3535, zoals Azaron 0% DEET.

Oliën werken ook als een muggenafweermiddel. Denk aan olie met lavendel, tea tree, pepermunt. Er zijn ook muggensprays met deze oliën. Maar onverdunde olie werkt wellicht nog beter, zoals via een diffuser. Of een paar druppeltjes op je (kinds) kussen. Lavendel is sowieso fijn, het werkt ook nog eens rustgevend.

zonsondergang bij een meer
Zonsondergang in Zweden – flink wat muggen bij het meer

Trek een lange broek of shirt aan. Ook overdag in de bossen zijn de muggen er. Dus ga je overdag wandelen in het bos, en zeker met laag gras, spray je dan goed onder. Of draag een dunne lange broek of shirt met lange mouwen. Kies ook voor kleren van lichte kleuren, donkere kleuren schijnen muggen aan te trekken.

’s Avonds niet bij het water. Ga niet ’s avonds zwemmen of bij een meer zitten. Juist dan – als het gaat schemeren – zijn de muggen het meest actief.

Muskietennet gebruiken. Gebruik thuis en op vakantie altijd netten om de muggen buiten te laten. Voor je raam heb je speciale horren. Op vakantie zorgen wij dat de tent goed dicht blijft en hebben we speciale muskietennetten.

Wierook jaagt veel muggen weg. Dat hebben wij ook wel eens gedaan maar vaak vinden de jongens het iets te sterk. Dus kies een fijne geur die jullie allemaal fijn vinden.

Geen parfum gebruiken. Is het muggenseizoen, gebruik dan even geen geurtje of een geparfumeerde crèmepje. Het trekt de muggen juist aan.

Wat kun je doen om muggenbulten te genezen?

Oké, je bent wel geprikt, wat kun je doen om sneller van die bulten af te zijn. Misschien heb je zelfs een allergische reactie. Ik heb dit bij de meeste soorten muggen. De bulten worden erg groot, warm en dik.

verschillende zalf, spray en histaminepillen om muggenbeten te voorkomen en te genezen
Een gedeelte van wat wij gebruiken

Dit kun je doen om muggenbeten te genezen en de jeuk te verlichten:

Niet krabben. Het klinkt logisch, maar het is erg lastig. Die jeuk, dan ga je soms automatisch krabben. Maar krabben maakt het allemaal erger, de bult, de jeuk. Niet doen dus.

Leg er wat kouds op. Een kompres of coldpack is erg fijn en verlicht de jeuk en de zwelling. Heb je geen kompres? Maak hem dan zelf met een theedoek en wat ijsblokjes.

Zalfje smeren. Er zijn veel goede zalfjes die jeuk verminderen. Met aloe vera, tea tree, calendula of op basis van menthol. Bekende merken: VSM heeft Prrrikweg gel of spray, ook speciaal voor kinderen. Verder sudocreme, Azaron, Careplus. Geen zalfje voorhanden? Een beetje tandpasta erop smeren en laten opdrogen werkt ook. Er wordt ook nog wel eens geadviseerd om hydrocortisoncrème te gebruiken, dat is officieel bedoeld als eczeem crème. Zelf ben ik hier geen fan van, aangezien het een hormoonzalf is.

Tip: smeer geen zalfje op een stuk gekrabde muggenbult.

Gebruik azijn. Bij mij werkt dit echt goed. Zeker als ik een allergische reactie heb. Een keukenpapier of zakdoek met schoonmaakazijn doordrenken en op de plek leggen. Een theedoek of plastic zakje houdt alles goed op zijn plek. Pak een boekje en laat dit zeker een half uurtje zitten. En ja, het stinkt. Maar dat heb je er graag voor over.

Bananenschil. De binnenkant van de bananenschil werkt ook tegen de jeuk. Wrijf het over de bult en de jeuk gaat weg. Een stuk fijnere geur dan azijn.

Gebruik een hete theelepel. De theelepel leg je even in een glas kokend water. Haal het eruit, en laat iets afkoelen tot je het kan aanraken zonder pijn te hebben. Dan de theelepel 2 seconden op de bult drukken. Dit maakt het gif kapot en gaat de jeuk weg. Pas wel echt op blaren, laat het dus goed genoeg afkoelen! Ik zou het sowieso niet bij een kind doen.

Histaminepillen. Heb je (wel eens) een allergische reactie? Gebruik histaminepillen. Ja, die voor hooikoorts, die helpen ook tegen de allergische reactie van muggenbulten. Zowel de jeuk als de reactie wordt erdoor verminderd. Veel last van muggenbeten, dan kun je ook preventief een histaminepil nemen. Zoals als je op vakantie bent. Er zijn meerdere soorten, zoals cetirizine of Loratadine. Probeer de verschillende soorten, en kijk welke goed voor jou werkt.

Om te bewaren op Pinterest:

arm met muggenbulten om te bewaren op PinterestGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.