Pecannoten-dadeltaart met kruidnoten

Pecannoten-dadeltaart met kruidnoten

Deze week zag ik bij Eigen huis en tuin dat Hugo een pecan pie maakte. Wat zag dat er lekker uit. Die wilde ik ook altijd nog eens maken. Nu ben ik niet echt een bakker, meer een koker. En als ik dan een taartje maak, dan vaak met minder suiker. Ik verklap alvast, dat is vandaag niet echt gelukt.

Ik kreeg meteen het idee om de taart met kruidnoten te maken. Als vulling gebruikte ik ook dadels. Omdat ik wel een pecannotentaart wilde maken, met dus kruidnoten, maakte ik hem met de helft kruidnoten en de andere helft pecannoten. Voor mijn doen is dit nog best een zoete taart, in de kruidnoten zitten natuurlijk ook best wat suikers. Ach Sinterklaas vier je maar één keer in het jaar he.

Recept Pecannoten-dadeltaart met kruidnoten

Dit heb je nodig voor de deeg:

 • 100 gram roomboter
 • 100 gram speltmeel
 • 100 gram speltbloem
 • 1 ei
 • beetje zout
 • 3 scheuten agavesiroop

Dit heb je nodig voor de vulling:

 • 100 gram peaconoten
 • 100 gram kruidnoten
 • 12 dadels
 • 70 ml (plantaardige) melk (eventueel iets meer)
 • eventueel 5 druppels sinaasappel etherische olie of sinaasappelschil

Laat de dadels in warm water zeker een kwartier weken. Meng alle ingrediënten voor de deeg in een keukenmachine tot het een bolletje deeg wordt. Uiteraard kun je ook geheel met speltmeel maken. Dit laat je 30 minuten afgedekt rusten in de koelkast.

In de tussentijd maak je de pecannoten en kruidnoten iets fijner in een keukenmachine. Niet te fijn, je wilt ze nog wel zien. Hou in ieder geval een flinke hand kruidnoten apart, om straks bovenop de taart te leggen. Zelf de kruidnoten maken is best makkelijk en het recept vind je hier. Kopen mag natuurlijk ook. Ik ben fan van de kleinere bakkers kruidnoten.

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Meng nu de dadels met de melk in een keukenmachine of blender. Heb je zoete sinaasappel etherische olie liggen, doe deze er dan nu door de dadels en melk. Wat geraspte sinaasappelschil kan ook. Heb je het beide niet, het hoeft niet perse. Het past erg goed bij deze taart, maar het is ook zonde om iets te kopen wat je daarna niet meer gaat gebruiken. Zelf gebruik ik de druppels ook door dadelballetjes.

Meng nu de de notenmengsel met de dadelmengel. En duw de deeg in je taartvorm. Eerst met de deegroller, later met je vingers. Zelf gebruikte ik een te grote vorm (28 cm) taart, en had niet zoveel voor de zijkant. Of je kunt zeggen dat ik niet genoeg spierballen hebt om hem zo dun mogelijk te krijgen. Maar 24 cm lijkt mij een goede maat. Stort nu de dadels-noten mengsel in de taartvorm. Leg de kruidnoten nog op de taart en de taart kan in de oven.

Dit gaat 35 minuten in de oven.

de taart met kruidnoten voordat hij de oven in gaat

Afgedekt blijft de taart nog wel een paar dagen goed.

Pecannoten-dadeltaart met kruidnoten (6)

Om te bewaren op Pinterest:

Pecannoten-dadeltaart met kruidnoten

Misschien vind je dit ook lekker?

dadeltaart
Gezondere dadeltaart
link naar alle sinterklaas recepten van gezondgezin
Alle sint recepten
dadelfudge
Dadelfudge


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.