Goed slapende kinderen – hoe dan?

Goed slapende kinderen – hoe dan?

Laatst had ik het over slaapproblemen. Wat kun je doen aan slecht slapende kinderen? Want niet goed slapende kinderen, dat is soms ook een reden dat je zelf niet goed slaapt.

Hier een aantal handige tips voor goed (of beter) slapende kinderen.

Voor baby’s

 • Baby’s komen soms makkelijker in slaap door bijvoorbeeld de monotone geluiden van stofzuigen. Dus liever niet te stil zijn als ze gaan slapen. 
 • Baby’s die nogal wild om zich heen slaan in hun slaap, zijn ook snel weer wakker. Inbakeren helpt dan echt. En het is echt niet zielig! Soms helpt een slaapzak al.
 • Hou het overdag rustig, je kent ze wel de 3 R’s. Rust, regelmaat en reinheid werken echt bij baby’s. En heb je een hele drukke dag gehad met je baby, hou er dan rekening mee dat ze ’s nachts wakker kunnen worden. Ga zelf ook lekker vroeg naar bed.

Peuters en ouder

 • Echt een super leuke boektip: Relaxklets! Voor kleine en grote druktemakers. Het heeft hele leuke oefeningen; yoga oefeningen om je te ontspannen, meditatie oefeningen om je hoofd leeg te maken, massage om je spieren los te maken. Wij hebben dit boekje thuis en regelmatig halen we dit boekje weer tevoorschijn. Er is nu ook het boekje Slaapklets, nog relevanter.
 • Een ander boektip is de meditatieve verhaaltje van Relax kids, voor het slapen gaan. Echt een aanrader! Jij leest het langzaam voor als je kind al in bed ligt en ze worden er heerlijk rustig van.
 • De 3 R’s gelden voor deze leeftijd nog steeds. Breng regelmaat door een ritueel te maken van het slapen. Doe altijd dezelfde dingen met ze, in dezelfde volgorde. En kijk geen televisie meer een uur voor het slapen gaan. Ennuh, dat lukt ook niet altijd bij ons hoor!
 • De R van rust, staat ook voor een rustige, opgeruimde kamer. Sommige kinderen slapen veel beter als hun kamer rustig is. Bespreek dit ook. Willen ze misschien een klein nachtlampje op de kamer of in de gang. Je voorkomt hierdoor ook enge dromen. Als kind zag ik ‘mensen’ in mijn kamer door de kleren die over de stoel hingen. In het donker lijkt alles anders, kijk eens met die ogen door de kamer als hij donker is. Zorg ook voor goede ventilatie in de kamer en lucht overdag veel.
 • Nog een tip voor enge dromen: een dromenvanger. Als je kind erin gelooft, dan werkt het echt! Mijn jongste heeft er meerdere boven zijn bed. En neemt er een paar zelfs mee tijdens het kamperen, ze hangen gewoon in de tent. Koop hem of maak je dromenvanger zelf
 • Praat met ze over de leuke dingen van de dag. Of hebben ze iets vervelend mee gemaakt, dan natuurlijk ook. Help ze in ieder geval om niet met een vervelend gevoel naar bed te gaan. Jij slaapt toch ook niet goed in als je boos of verdrietig naar bed bent gegaan.
 • Wees duidelijk. Bedtijd is bedtijd! Je mag best streng zijn. En ’s avonds niet te veel suikers eten of drinken. Sowieso overdag natuurlijk ook niet ;). Maar als ze veel suikers eten, hebben ze moeite inslapen. 
 • Zijn ze vaak vroeg wakker? Zet dan een lichtje met timer op de gang of in zijn/ haar kamer. Maak dan de afspraak met je kindje dat hij pas uit bed mag als het lichtje brandt. De beste tip die ik ooit heb gehad!

Zelf nog tips voor goed slapende kinderen? Laat deze gerust als reactie hieronder achter. Altijd handig voor de andere ouders.

Om te pinnen:

dromenvanger in een bos

Misschien vind je dit ook interessant?

Hoe krijg je het hele gezin aan de gezonde voeding_
GezondGezin's favorieten voor kinderen
Emmer met snoep


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.