Broodjes van speltmeel

Broodjes van speltmeel

Een gemakkelijk recept, helemaal als je een broodbakmachine hebt die het kneden voor je doet. Deze broodjes zijn heerlijk als ontbijt, bij de lunch of een kopje soep. Ze zijn bijzonder vullend, door de speltmeel, en je kunt ze in elke vorm maken die je wilt. Voor Pasen heb ik er paashaasjes van gemaakt.

Hoe maak je de speltbroodjes?

Ingrediënten:

  • 500 gram speltmeel
  • 6 gram gist
  • 1 tl zout
  • 1 ei
  • 300 ml lauwwarm water
  • 25 ml (kokos)olie
  • Optioneel: 1 thee -of eetlepel honing

Doe alle ingrediënten in een kom en meng alles door elkaar. kneed het geheel zo’n 15 minuten tot een soepel deeg. Is het te droog, voeg dan wat water toe. Is het te nat, voeg dan wat speltmeel toe.  Heb je een broodbakmachine? Laat hem dan het werk doen! Ik zet mijn machine voor dit recept op de pizza stand, deze kneed precies 15 minuten. Laat de deegbal zo’n uur rijzen op kamertemperatuur.

Verwarm de oven voor op 220 graden.

IMG_0696 verkleind

Na de rijstijd druk je de lucht uit het deeg en kneed het nog even na. Vorm 9 of 10 kleine bolletjes. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk de bolletjes plat met jouw handpalm. Maak de plat gemaakte bolletjes vochtig met wat water (met een bakkwast). Bestrooi de platte bolletjes met wat sesam- en of maanzaad. Eventueel laat je de deegbolletjes nog een half uurtje na rijzen. Ik heb ervaren dat dit bij speltdeeg niet echt nodig is. Bak de broodjes in 15 minuten gaar.

Laat de broodjes op een rooster afkoelen.

Eet smakelijk!!!

Tip: De broodjes blijven bij mij altijd vrij compact, dus maak de broodjes niet te dik.
Bewaartip: Bewaar de broodjes in een papieren zak in een broodtrommel. De broodjes kun je ook invriezen.

Voor Pasen heb ik er echte paashaasjes van gemaakt ! Hoe? Gelukkig vrij simpel, je knipt de oren in het deeg, en zet met een mespunt 2 oogjes op de goede plek.

IMG_0730 paastafel

Misschien vind je dit ook lekker?

Paasstol
Brioche
Monkey bread


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.