Moeten kinderen hun bord leegeten?

Moeten kinderen hun bord leegeten aan tafel? Mijn jongens moesten dit vroeger wel altijd. Zo zijn ook heel veel mensen opgegroeid, ik ook. Ja, want anders ‘heb je vanavond honger en ga je snaaien’. Of ‘je bent wel in de groei’. Of anders ‘word je vannacht wakker en heb je honger’. Ik heb het allemaal gezegd. En wat blijkt, dat hoeft helemaal niet. Het is zelfs niet goed te dwingen om hun bord leeg te eten.

Eet je bord leeg !

Kinderen die met de zin ‘wel je bordje leeg eten!’, zijn gegroeid, blijven ook op latere leeftijd hun bord leegeten. Ze leren niet goed hun eigen signalen van ‘vol zitten’. Dit hebben onderzoekers ontdekt, zie de link voor het onderzoek. De onderzoekers verklaren dat kinderen meer kans hebben op overgewicht, als ze gewend zijn altijd hun bord leeg te eten.

Lunch (at the orphanage nr. Kremenchug)

Eet je bord dan niet leeg ??

Wat moet je dan doen? Een tip van onderzoekers : zet kinderen kleine hoeveelheden eten voor. En als ze nog honger (of trek) hebben als het bord leeg is, kunnen ze nog wat meer krijgen.

Lastige eters

Dan heb je ook nog de kinderen die helemaal hun bord niet eens leeg willen eten.  Tja, hier over schrijf ik in mijn E-book met tips. Wil je dit gratis E-book ook ontvangen, geef dan je naam en emailadres op aan de rechterkant.

Hou het gezellig

Het eten aan tafel met het gezin is toch iets gezelligs. Even tijd voor elkaar, de dag doornemen, verhalen van de dag vertellen. Bij ons vertellen de jongens vaak de nieuwste moppen die ze op school hebben gehoord. En ouders, dat betekent ook geen mobieltjes bekijken tussendoor. En mijn ervaring, dan heb je het gezellig en gaan ze opeens gewoon hun bord leegeten. Duhhhh.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.