Moeten kinderen hun bord leegeten?

Moeten kinderen hun bord leegeten?

Moeten kinderen hun bord leegeten aan tafel? Mijn jongens moesten dit vroeger wel altijd. Zo zijn ook heel veel mensen opgegroeid, ik ook. Ja, want anders ‘heb je vanavond honger en ga je snaaien’. Of ‘je bent wel in de groei’. Of  ‘dan word je vannacht wakker en heb je honger’. Ik heb het allemaal gezegd. En wat blijkt, dat hoeft helemaal niet. Het is zelfs niet goed je kinderen – en jezelf – te dwingen om hun bord leeg te eten.

Eet je bord leeg? Of toch niet?

Kinderen die met de zin ‘wel je bordje leeg eten!’, zijn gegroeid, blijven ook op latere leeftijd hun bord leegeten. Ze leren niet goed hun eigen signalen van ‘vol zitten’. Dit hebben onderzoekers ontdekt, zie de link voor het onderzoek. De onderzoekers verklaren dat kinderen meer kans hebben op overgewicht, als ze gewend zijn altijd hun bord leeg te eten.

Eet je bord dan niet leeg?

Wat moet je dan doen? Een tip van onderzoekers : zet kinderen kleine hoeveelheden eten voor. En als ze nog honger (of trek) hebben als het bord leeg is, kunnen ze nog wat meer krijgen.

Lastige eters

Dan heb je ook nog de kinderen die helemaal hun kleine bordje niet eens leeg willen eten.

  • Schep hun bordje op. Eten ze niet, zeg niets. Klets met de andere van de tafel. Laat je kind maar even mokken. Soms gaan ze vanzelf wel eten. 
  • Een hele radicale tip, maar het werkt voor sommige kinderen. Zeggen ze van te voren al dat ze niet willen eten? Zet dan ook geen bordje neer. Ga gezellig met de andere aan tafel en even geen aandacht naar diegene die niet wilt eten. Diegene mag natuurlijk ook niet tv kijken ofzo he. De kans is dat je kind toch vraagt om erbij te mogen. En ja, er zijn natuurlijk hele koppige kids die nog steeds niet willen komen eten. Niet aan ergeren, maar zeg tussendoor wel dat ze geen ander eten krijgen. En nee, dit is geen kindermishandeling. Helemaal niks gegeten en ‘s avonds laat toch nog honger, pak dan wat rauwe groenten die ze kunnen eten. Dan hebben ze niet het gevoel dat ze gewonnen hebben maar ze gaan niet met een rammelende buik slapen.
  • Maak een afspraak met je kids. Ze morgen 2 etenswaren op hun ‘niet eten’ lijstje zetten, die ze nooit hoeven te eten. Zo voorkom je dat ze echt gaan nadenken of ze iets echt vies vinden, of gewoon niet zo lekker.

Hou het gezellig

Eén tip: hou het gezellig. Het eten aan tafel met het gezin is toch iets gezelligs. Even tijd voor elkaar, de dag doornemen, verhalen van de dag vertellen. Bij ons vertellen de jongens vaak de nieuwste moppen die ze op school hebben gehoord. En ouders, dat betekent ook geen mobieltjes bekijken tussendoor. En mijn ervaring, dan heb je het gezellig en gaan ze opeens gewoon hun bord leegeten.

Loslaten

Veel kinderen eten een periode minder goed. Laat het los. Dwingen helpt niet. Des te meer jij kunt loslaten, des te sneller ze weer meer gaan eten. Veel meer tips vind je in het e-book.

Om te bewaren op Pinterest:

Gezin aan tafel aan het eten

Misschien vind je dit ook interessant?

Hoe krijg je het hele gezin aan de gezonde voeding_
GezondGezin's favorieten voor kinderen
Stelling snoep is gemaakt voor kinderen Waarom?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.