Paasstol – Kerststol (Suikervrij, Tarwevrij)

Paasstol – Kerststol (Suikervrij, Tarwevrij)

Een paasstol of kerststol? What’s in a name and period. Het is een krentenbrood met spijs, en eigenlijk altijd lekker om te eten. Deze versie is met speltbloem en meel. Wil je hem helemaal glutenvrij, dan vervang je de speltbloem en meel met 350 gram amandelmeel. Hij wordt dan wel iets duurder.

En hoe maak je  de paasstol?

Ingrediënten:

 • 200 gram speltmeel
 • 150 gram speltbloem
 • 2 tl bakpoeder
 • 70 gram roomboter
 • 1,5 el geraspte kokos
 • 1 appel
 • 6 eieren
 • 160 gram rozijnen
 • 50 gram hazelnoten (of amandelen)
 • 20 gram amandelschaafsel

Voor de spijs:

 • 100 gram amandelmeel
 • 100 gram blanke rozijnen
 • 1 tl citroenschil
 • 3 el water

We beginnen met de spijs. Laat eerst de rozijnen 10 minuten weken in een kommetje water. Stop de amandelmeel en blanke rozijnen in een keukenmachine. Was de citroen en rasp daar 1 theelepel citroenschil van af. Voeg de citroenschil en 3 eetlepels water toe in de keukenmachine en meng het tot één geheel. Kneed het spijs tot een rolletje, wikkel dit in folie en leg het in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Pak nu een kom voor het meel en stop daar de speltmeel en bloem, geraspte kokos en bakpoeder in en roer door elkaar. Schil de appel en rasp de appel vervolgens boven de kom. Smelt de roomboter in de oven, die toch al aan het voorverwarmen is. Voeg de roomboter en de eieren toe aan het mengsel en meng met een garde of in de keukenmachine tot een egaal beslag. Heb je een keukenmachine, gebruik deze. Het deeg blijft best vochtig en dan is het in de keukenmachine handiger mengen. Voeg als laatste de hazelnoten en rozijnen geheel toe en meng het erdoor. De keukenmachine gaat niet meer aan!

Vet een bakblik in. Ik gebruikte een cakevorm. Vul met de helft van het deeg. Pak de spijsrol uit de koelkast. Zorg dat de rol iets kleiner is dan de maat van het deeg en leg op het deeg. Schep de rest van het deeg over de spijsrol en bestrooi met de geschaafde amandelen, druk de amandelen een beetje aan.

Zet de kerststol 45 minuten in de oven.

Variatie:

 • vervang een gedeelte van de rozijnen met cranberries.
 • En nogmaals, voor een glutenvrije versie, vervang de speltbloem en -meel met 350 gram amandelmeel.

Om te pinnen op Pinterest:

afbeelding van kerststol om te pinnen op pinterest

Misschien vind je dit ook lekker?4 thoughts on “Paasstol – Kerststol (Suikervrij, Tarwevrij)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.