Mindful eten, oftewel eten met aandacht

Mindful eten, oftewel eten met aandacht

Een tijdje geleden heb ik een mindfulness training gevolgd. 8 weken lang. En nee, dit is geen blog om mindfulness te promoten. Ik vond het fijn, en heb er zeker wat geleerd. Maar de nadruk lag mij iets te veel op mediteren. Nu is mediteren ook niet echt mijn ding is, maar daar kom je dan achter.
Waar ik mij wel heel bewust van ben geworden, is het leven in het nu. Dit kun je bereiken door te mediteren. Mij lukt dit door creatief bezig te zijn, door te tekenen, te kleuren. Je bent echt even in het nu, niet wat er gisteren is gebeurd, of morgen nog moet gebeuren. Heel fijn ! Ik ben niet ik, als ik het niet over eten ga hebben. En wel mindful eten. Waarom vind ik mindful eten zo belangrijk? Omdat we zo gehaast leven, en je soms even rust wilt hebben voor iets waardevols zoals chocolade eten.

Chocolate

Heb jij dat ook wel eens?

Zit ik achter de computer, met een kopje thee en een reep chocolade. Met het idee om 2 stukjes chocolade te eten. Maar ik ben zo druk Facebook aan het lezen of een website aan het bekijken, dat opeens de halve reep op is. En was het lekker? Ja, de nasmaak is nog wel lekker. Maar ik had eigenlijk geen idee hoe lekker het was terwijl ik de halve reep aan het eten was.
Mijn oudste kan het wel: mindful eten. Hij weet dat hij 2 stukjes chocolade mag, en begint met de eerste. En neemt hele kleine hapjes. Zo irritant! Maar waarom vind ik het irritant? Omdat ik het niet kan. En zijn 2e stukje, die bewaart hij voor 10 minuten later. WAT?!? Nee joh, vind ik, die moet ook meteen op. Ik heb het hem niet geleerd, dat is duidelijk. Dat heeft hij gewoon in zich.

Maar hoe kan ik het dan leren?

Door niet achter de computer met een reep te zitten. Dus geen afleiding. Ik ga volgende keer een rustig plekje zoeken (in mijn hangstoel) en pak 2 stukjes chocolade en ga dit met volle aandacht eten. Hap voor hap. Ik laat het rustig in mijn mond zacht worden. Ik ga ervan genieten.
Chocolade is een klein voorbeeldje. Denk eens aan je avondeten. Door rustig aan en met aandacht te eten, krijg je vanzelf een natuurlijk ‘ik heb genoeg’ gevoel. Zo eet je niet snel te veel en voorkom je het opgeblazen gevoel na je eten. Geniet van je eten, kauw goed (dat vind je spijsvertering heel fijn) en proef de verschillende smaken en structuren.

Mindfull tandenpoetsen

Ik hoor je denken, wat heeft tandpoetsen met mindfulness te maken. Nou, dat er meer momenten zijn om met aandacht iets te doen, zoals je tanden poetsen. En niet, zoals ik het vaak deed, tegelijkertijd de bedden van de kinderen opmaken, of de gordijnen open schuiven. En heus, je hebt dan ook wel je tanden gepoetst, maar ik weet dan niet meer of ik eigenlijk wel goed gepoetst hebt.
Multitasking vind ik niet meer van deze tijd. Meerdere dingen tegelijk doen, betekent dat je de dingen die je tegelijk doet maar half doet.

Mindfulness is in, multitasking is uit !Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.