Ben je op dieet?

Ben je op dieet?

Ik eet gezond, ja! En soms krijg ik de vraag, ben je op dieet? Op momenten dat ik ‘s middags een salade eet, of als ik een gebakje afsla. Nee, ik ben niet op dieet, ik eet gewoon gezond. Ik word dan ook gevraagd waarom. Dat leg ik graag uit.

Waarom eet ik gezond?

Er zijn 2 redenen. Ik heb al jaren last van chronische gewrichtspijnen. Doordat ik anders (lees gezonder) ben gaan eten, heb ik daar zoveel minder last van. Daarnaast wil ik niet aankomen. Ik let dus op wat ik eet, maar mag van mezelf ook heus wel wat lekkers. Ik kies het lekkers alleen bewust en kies nu voor 2 stukjes pure chocolade bij de thee in plaats van koekjes, waar ik van blijf snaaien. Ik hanteer de 80-20 regel. 80% van mijn voeding probeer ik gezond te eten en 20% mag ik zelf weten wat ik eet.

En die overstap op een gezond voedingspatroon, heeft mij veel gegeven. Naast veel minder last van ontstekingen en gewrichtspijnen, ik voel mij veel lekkerder in mijn vel. Ik heb geen last meer van een opgeblazen buik, ik heb een betere huid, meer energie en slaap beter. Echt waar!diet-1161153_640

Dieet – een fabeltje

Ik geloof niet in diëten. Weet je, bij crashdiëten val je heel snel wat kilo’s af en je denkt daarna weer normaal te kunnen eten. Nee, zo werkt het niet. Voor mij niet, en voor heel veel mensen ook niet. Want wat gebeurt er? Je motortje (de stofwisseling) gaat in de langzame stand. Hij doet dus even niks tot weinig meer. Dit is schadelijk voor je lichaam, ook op de langere termijn. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld het soep of sap dieet. Dat is eenzijdig en je krijgt een te lange periode niet voldoende bouwstoffen binnen. En als je dan weer normaal mag eten, weet je nog niet wat een gezond voedingspatroon is!

Wil je wel afvallen? Hoe doe je dat dan?

Je stapt over op een gezond voedingspatroon. Maar je zorgt ook voor voldoende bewegen en mijd zo veel mogelijk stress. Dit laatste weerhoudt je lichaam ervan om af te vallen. Als je een gezond voedingspatroon volgt, val je vanzelf af (als er wat af te vallen is!). Of je komt aan, als je wat mag aankomen. Ja, dat komt ook voor. Het gaat alleen niet snel, maar de kans is veel groter dat de kilo’s eraf blijven. Een gezond voedingspatroon lijkt heel eenvoudig, maar helaas. Een gezond voedingspatroon is maatwerk en een stappenplan. Het ligt er ook helemaal aan hoeveel je sport en wat voor sporten, wat voor werk je doet, maar ook welke klachten je eventueel hebt en hoe je reageert op bepaalde voeding. Laat je dus goed informeren. Zie ook de training in 8 stappen naar een gezonde leefstijl.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.