Hoe krijg je het hele gezin aan de gezonde voeding?

Hoe krijg je het hele gezin aan de gezonde voeding?

Je kent het misschien wel, je bent zelf gezond aan het eten en je wilt het hele gezin mee. Nu heeft ‘gezond’ meteen een negatieve lading voor kinderen. Want gezond is niet lekker, heeft geen smaak, dan mag ik geen snoep meer en gezond is alleen maar groen!

Hoe krijg je je kinderen mee op de gezonde toer?

Begin vroeg met je kindje te laten wennen aan de verschillende smaken van groenten en fruit. Heb je nog een baby, dan is het af te raden om potjes te gebruiken, vanwege de toevoegingen. Maar ook vanwege de smaakstoffen. Met eten uit potjes raakt je kindje niet gewend aan de voeding zoals voeding hoort te smaken. Tip: bereid 1 dag in de week je groenten (blancheren werkt dan ideaal en snel) en vries het in of laat vanaf één jaar je kindje zoveel mogelijk mee-eten met jullie avondeten (zonder zout!).

Hou het avondeten gezellig, zonder strijd. Het eten aan tafel met het gezin is toch iets gezelligs. Even tijd voor elkaar, de dag doornemen, verhalen van de dag vertellen. Bij ons vertellen de jongens vaak de nieuwste moppen die ze op school hebben gehoord. En ouders, dat betekent ook geen mobieltjes bekijken tussendoor. En mijn ervaring, dan heb je het gezellig en gaan ze opeens toch gewoon hun bord leeg eten.

Groenten, groenten, groenten

Gezonder eten betekent voor veel gezinnen automatisch meer groenten eten. Hoe pak je dit aan?

Kook per maaltijd 2 a 3 verschillende groenten, of maak een groenteschotel met meerdere groenten. Zo geef je aan je kindje de keuze voor één groente, maar laat hem/haar wel alle groenten proeven.

Verberg de groenten in een quiche of frittata, of maak ze lekker fijn in een pasta. En ja, dat verbergen mag best!

Vraag kinderen niet wat ze willen voor tussendoortje, ze kiezen toch voor snoep. Maar zet gewoon een bakje druiven, stukjes appel of een kleine fruitsalade voor ze neer.

Helden voeding. Vroeger at ik graag spinazie. En heel waarschijnlijk omdat popeye dit ook at. Ik wilde ook sterk zijn. Dus, geef aan wat groenten voor je doen. Dat je sterk wordt van spinazie en je van wortelen beter kunt zien (door de vitamine A). Maar ook dat je door broccoli minder snel verkouden wordt (door de vitamine C) en dat van walnoten je hersenen het nog beter gaan doen (door de goede vetzuren Omega 3). Bij kinderen hoef je niet te beginnen over hart en vaatziekten. Maar breng het op hun manier.

rauwkost op een bordje

Zet een half uur voor het avondeten al wat rauwkost op tafel (tomaatjes, wortels, komkommer, radijs). Ongemerkt krijgen ze veel meer groenten binnen dan ze zelf door hebben.

En wees zelf het goede voorbeeld!

Om te pinnen:

Hoe krijg je het hele gezin aan de gezonde voeding_

Misschien vind je dit ook interessant?

gezin aan tafel
Emmer met snoep
GezondGezin's favorieten voor kinderen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.