Overgewicht bij kinderen, wat kun je doen?

Overgewicht bij kinderen, wat kun je doen?

Ik zie steeds meer kinderen die te zwaar zijn. En nee, niet stevig, maar echt te zwaar. Maak jij je ook zorgen? Wat kun je doen? Ook als jouw kind geen overgewicht heeft, is het de moeite om verder te lezen.

Het aantal kinderen en tieners met ernstig overgewicht wereldwijd is vertienvoudigd in de afgelopen veertig jaar. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) afgelopen oktober (2017) naar aanleiding van nieuw onderzoek.

Waardoor ontstaat er overgewicht bij kinderen?

Je zou heel makkelijk kunnen zeggen, dan eet iemand meer calorieën dan hij verbruikt. Dat is in sommige gevallen ook zo. En dan zou je zeggen, gewoon meer verbruiken of minder eten. Maar als je al geen energie hebt door de verstoorde suikerspiegel, lukt het je ook niet om meer te bewegen en heb je juist meer trek. Je zit dan in een cirkeltje.

Maar er kan ook meer aan de hand zijn. Een verstoorde stofwisseling, hormonen uit balans (puberteit). In zulke gevallen is het verstandig om naar een voedingsdeskundige te gaan. Maar hoe weet je dit? Komt je kind ineens veel aan, zijn er andere klachten (buikpijn of vermoeidheid) of lukt het niet om af te vallen. Daarnaast is er nog een groep die echt een medische oorzaak heeft. Uit onderzoek is gebleken dat bijna 20% van de kinderen met ernstige obesitas een medische oorzaak is. Laat dit dus altijd uitsluiten. 

Wat kun je zelf doen?

Er zijn 2 boosdoeners, suikers en de verkeerde vetten. Verban die suikers en eet de gezonde vetten (denk aan avocado, vette vis, noten, zaden). Let op; een teveel aan suikers worden in je lichaam omgezet naar vetten!

Wat kun je doen? Een paar makkelijke stappen, vervang varkensvlees met kip en rundergehakt, en chips met ongezouten noten. En wist je dat ook groene groenten en olijfolie de goede onverzadigde vetten bevatten.

Noem het geen dieet

Heb het ook niet met je kinderen over een dieet. Dat heeft vaak zo’n negatieve lading. Maar heb het over gezond eten, een verandering van leefstijl. Tuurlijk is het wel goed om te benoemen waarom je wilt dat er gezonder gegeten en meer bewogen gaat worden.

Doe het samen

En ga samen de strijd aan. Geef zelf het goede voorbeeld. Haal bepaalde snoep, chips, frisdrank niet meer in huis. En overleg met elkaar hoe je de ongezonde dingen wilt vervangen. En niet meteen in 1 keer alles, dit kan ook best stap voor stap. Elke week of elke maand een stap. Denk aan bijvoorbeeld het ontbijt. Ontbijt je met cornflakes, met veel suiker? Vervang dit eerst met de cornflakes met minder suiker (ja, etiketten lezen). Laat je kinderen rustig aan wennen aan minder suiker. Bedenk samen de stappen. Hulp nodig bij de stappen? Kom langs of maak een afspraak met mij om elkaar via Skype te zien.

Troost je kinderen niet met snoep. Een zoen, knuffel en aandacht is echt genoeg.

Hebben jouw kinderen geen overgewicht?

Hebben jouw kinderen geen overgewicht? Dan nog is het belangrijk om te weten wat suikers en de verkeerde vetten in je lichaam doen. Hoe vaak ik niet hoor dat kinderen die hele zak snoep wel kunnen eten, ‘want ze zijn toch niet te dik’. Ja, maar suikers zijn niet goed voor je lichaam. Oké, niet iedereen wordt dik van suikers. Maar wist je dat je op later leeftijd gezondheidsproblemen kunt krijgen, door als kind teveel suikers of de verkeerde vetten te eten? Denk aan hoge bloeddruk, gewrichtsklachten, diabetes en hart en vaatziekten. En kinderen die teveel suikers eten kunnen concentratieproblemen hebben of weinig energie of buikklachten. Daarom vind ik het ook zo belangrijk om preventief met de gezondheid bezig te zijn.

Kinderen in de groei

Weet je, kinderen in de groei hebben geen snoep nodig. Bedenk, snoep heeft geen voedingswaarden, geen toegevoegde waarde voor je lichaam, geen vitamines of mineralen of bouwstoffen. Ze noemen het ook wel lege calorieën. Een lichaam in de groei heeft fruit, groenten, volkorenproducten, ei, vlees en vis nodig. Tuurlijk een snoepje is gewoon lekker, en prima op zijn tijd.

Om te bewaren op Pinterest:

kind op een weegschaal

Misschien vind je dit ook interessant?

Stelling snoep is gemaakt voor kinderen Waarom?
gezin aan tafel
dromenvanger in een bos


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.