Good Food – Avocado

Good Food – Avocado

Superfood, ik vind het een hype. En hypes zijn er tijdelijk. Veel superfoods worden al heel lang gegeten, en dat zal ook zo blijven. Laten we het daarom good food noemen. Gewoon gezonde voeding. 

Avocado is zo’n good food, met hele gezonde voedingsstoffen. Avocado komt oorspronkelijk uit Midden Amerika, waaronder Mexico. Het woord avocado komt van het oud Mexicaanse woord ahuacatl, dat betekent ’testikel’, ai. De avocado groeit als vrucht aan een boom. Ja, het is een vrucht en geen groente!

avocados-886948_1280

Een opsomming van de goede voedingswaarden:

 • Avocado bestaat voor 15-30% uit de gezonde vetten omega 3, 6 en 9. Dit zijn onverzadigde vetzuren. En in tegenstelling tot verzadigde vetzuren, zijn onverzadigde vetzuren goed! Omega 3 is een goede ontstekingsremmer. Maar avocado bevat zelfs meer Omega 9. Dit oliezuur zet zich in het lichaam om tot stoffen die kalmerend, ontspannend en slaap bevorderend effect heeft.
  Nieuwsgierig waarom omega 3, 6 en 9 heten zoals ze heten? Het cijfer zegt iets over de plek van de binding van de keten atomen. Omega 3 heeft zijn eerste dubbele binding tussen het derde en vierde koolstofatoom. Omega 6 na de zesde en Omega 9 na de negende. Je weet wel scheikunde.
 • Glutamine, een aminozuur die nodig is bij ontstekingen. De witte bloedcellen gebruiken glutamine, daarom heb je hier meer van nodig als je last hebt van ontstekingen.
 • Selenium, een spoorelement. Ook al heeft je lichaam maar weinig spoorelementen nodig, ze hebben hele belangrijke functies. Selenium is een antioxidant. Dit betekent dat ze helpen bij het verwijderen van vrije radicalen uit je lichaam. Selenium gaat wel snel verloren door verhitting.
 • Serotonine, een stof die invloed heeft op je stemming, geheugen en gevoel. Een goede hoeveelheid geeft een gevoel van comfort, kalmte, gevoel van geluk en optimisme. Het stofje is bij de zwangere vrouw aan het eind van de zwangerschap aanwezig, dit veroorzaakt de nesteldrang.
 • Lecithine, een stof die onder andere effectief is tegen de candidaschimmel!
 • Kalium, een mineraal die een hele belangrijke rol heeft, samen met natrium, voor de vochtbalans.
 • Magnesium, nog zo’n mineraal met een belangrijke rol. Hij is noodzakelijk voor de calciumstofwisseling en werkt als natuurlijk antistress middel.
 • Vitamine E, deze vitamine is een krachtige antioxidant en verkleint de kans op kanker, hartinfarct en herseninfarct.
 • Verschillende B-vitamines. Ze hebben een functie met het stofwisselingsproces, energieproductie, zenuwstelsel (stress) en immuunsysteem. De B-vitaminen ondersteunen elkaar en zijn verbonden in hun functie onderling.

Wist je dat avocado een Glycemische index (=GI) waarde van 15. De GI waarde geeft aan of het een snelle of langzame koolhydraat betreft. Bij een hoge waarde is het een snelle koolhydraat en wordt snel opgenomen in het bloed. Maar geeft dus een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. Dat willen we niet! We willen een langzame stijging en een lage waarde. Goed om te weten: glucose zelf heeft een waarde 100 en alles onder de 55 is gezond.

Zelf een avocado plantje kweken

Ja, dat kan. Ik ben nu een poging aan het wagen. Ik hou je op de hoogte van de ontwikkelingen!

IMG_1191 aangepast

Hoe eten we avocado?

In een salade, als quacamole of op brood belegd met een plakje geitenkaas of hüttenkäse. Of wat dacht je van in de oven met een eitje!

Avocado in ei

Meer weten over het sneller rijpen van een avocado, zie hier.

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.