Moussaka

Griekse moussaka

In het kader van ‘hoe vervangen we een wereldgerecht uit een pakje’, het recept om zelf Griekse moussaka te maken. Niet moeilijk, heerlijk van smaak door alle kruiden en natuurlijk gezond.

Ingrediënten voor 3-4 personen

 • 400 gr rundergehakt
 • bak ricotta (250 gr)
 • 50-75 gr Parmezaanse kaas of geraspte geitenkaas
 • 2 grote aubergines
 • 2 tomaten
 • 1 grote aardappel
 • 1 ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 500 ml tomatensaus
 • 1 tl kaneel
 • 0,5 tl nootmuskaat
 • 1 tl oregano en/of peterselie en/of tijm
 • 2 laurierblaadjes
 • Peper
 • Olijfolie

Hoe maak je de moussaka?

Verwarm de oven voor op 180 graden. Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn en bak in olijfolie.

Voeg het gehakt toe en rul, halverwege voeg je de kaneel, nootmuskaat, oregano en peper toe. Indien gewenst kun je zout toevoegen, ik laat dit bijna altijd achterwege. Voeg de tomatensaus en de laurierblaadjes bij het gerulde gehakt en laat de saus zachtjes pruttelen. Snijd in de tussentijd de tomaten en aubergines in smalle plakken. Grill de aubergines aan weerszijden goudbruin en breng ze op smaak met peper en zout. Gebruik hier wel zout, dit onttrekt vocht van de aubergine en maakt het lekkerder van smaak. Het grillen kan in een grillpan of 10 minuten in de oven die toch al aan het voorverwarmen is. Schil de aardappelen en snij ze in dunne plakken. Wil je hem koolhydraatarm, dan kun je de aardappelen ook weglaten. Of zoals ik doe, voeg maar aan één helft van de schaal met laagjes aardappelen. Mijn man wil gewoon graag aardappelen.

Meng de ricotta met de Parmezaanse kaas en zet apart.

Vet een ovenschaal in met olijfolie. Haal eerst de laurierblaadjes uit de saus. Begin met een laagje van de tomaten- gehaktsaus. Leg daarop een laag met plakjes gegrilde aubergine en eventueel aardappel. Verdeel daarover weer een flinke lepel tomatensaus, aubergine en eventueel aardappel. Doe tussendoor ook een laag met tomaten. Ga zo door totdat alles op is en eindig met een laag aubergine. Verdeel de ricotta-kaas over de aubergine.

Bak de moussaka in 25 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven op 180 graden. Voor extra groenten, kun je er nog een Griekse salade bij serveren.

IMG_1635  IMG_1624

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.