Coeliakie, heb ik dat?

Coeliakie, heb ik dat?

Er is veel te doen over Coelakie, of wel glutenintolerantie. De Nederlandse Coeliakie Vereniging is een nieuwe campagne gestart ‘Heb ik Coeliakie?’. Ze vragen extra aandacht voor de ziekte, zodat patiënten sneller de juiste diagnose krijgen. Het kan namelijk soms jaren duren voordat een juiste diagnose wordt gesteld. Volgens de Coeliakie Vereniging voor iedere coeliakiepatiënt die gediagnosticeerd is, zijn er ongeveer zeven mensen die niet weten dat ze de ziekte hebben.

Even wat verdieping, wat zijn gluten?

Gluten is de naam van een groep eiwitten in granen. Gluten in tarwe bestaan uit gliandine en glutenine. Doorgaans is er bij een glutenallergie sprake van een allergie voor gliandine.wheat-8762_640

Iemand die geen gluten kan verdragen, heeft last dat de gluten de darmwand beschadigen met een lekkende darm tot gevolg. Klinkt eng he, een lekkende darm. Dit betekent niet meer of minder dan dat het darmslijmvlies stoffen door laat die niet in de bloedbaan horen.  Het is een oorzaak van de meeste chronische ziekten.  Er worden bij een lekkende darm ook minder vitaminen en mineralen opgenomen.

Wat zijn de symptomen van een gluten intolerantie?

  • opgeblazen gevoel
  • verminderde weerstand
  • constipatie of diarree
  • vermoeidheid
  • hoofdpijn
  • uitslag na het eten van gluten
  • depressieve gevoelens
  • hyperactiviteit

Glutenvrij

Niet zo gek dus dat je tegenwoordig veel meer glutenvrije producten ziet. Wat zijn glutenvrije melen? Boekweit, quinoa, amarant, gierst, teff, kokosmeel, amandelmeel of kikkererwtenmeel. Met de aantekening dat amandelmeel allergische reacties kan geven, en samen met kikkererwtenmeel is het wel moeilijker verteerbaar. Rijst bevat gluten, maar geeft veelal geen klachten en mag voorzichtig gegeten worden. Rogge- en speltmeel bevatten wel gluten, maar een stuk minder waardoor sommige mensen met intolerantie hier toch goed op reageren.

Heb je wel eens glutenvrij brood gegeten? Het is vaak droog, maar roosteren is daar een oplossing voor. Check glutenvrije producten wel op aanwezigheid van mais, ontstekingen worden niet blij van mais.

Last van ontstekingen?

Eet ontstekingsremmend voedsel. Ik heb hier al eerder over geschreven. In het kort is het groene groenten, avocado, gember, tomaat, blauwe bessen, pure chocolade (!), noten, pitten, vette vis en geitenyoghurt.

berries-184449_1920

Advies?

Door aanpassingen van je voeding en daarnaast supplementen kunnen de klachten echt een stuk verminderen. Ben je al de huisarts geweest en advies nodig voor aanpassingen in je voeding? Stuur mij een bericht voor wat ik voor je kan betekenen.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.