Pas je voeding aan voor deze vervelende allergieën

Pas je voeding aan voor deze vervelende allergieën

Als je last hebt van een allergie, bestrijden veel mensen dit met medicijnen of homeopathische middelen. Als voedingscoach kijk ik graag vanuit voeding naar de verschillende allergieën.  

Wist je dat allergieën komen uit de darmen. En wist je dat je ook veel kunt bestrijden of voorkomen met voeding? Hoe, dat leg ik je graag uit.

Ik licht drie allergieën toe; hooikoorts, gluten- en  koemelkallergie.

Glutenallergie – zo pas je je voeding aan

Doorgaans is er bij een glutenallergie sprake van een allergie voor gliandine. Bij deze allergie ga je uiteraard de gluten vermijden. Symptomen van een glutenallergie is een opgeblazen gevoel, verminderde weerstand, constipatie of diarree, vermoeidheid en hoofdpijn.

Vermijd de gluten. Dus brood, krentenbollen, crackers, maar ook chips, kant-en klaarmaaltijden, pannenkoeken, etc etc. Kijk naar het etiket en zoek naar paneermeel of tarwezetmeel. Tipje tussendoor; let op met glutenvrije producten in de supermarkt, ze bevatten vaak (te veel) suikers.

Ter vervanging gebruik je glutenvrije melen, te weten boekweit, quinoa, amarant, gierst, teff, kokosmeel, amandelmeel of kikkererwtenmeel.

Koemelkallergie – zo pas je je voeding aan

Hoewel dit eigenlijk geen allergie is, zien we dit wel zo. Het enzym lactase ontbreekt dan in ons lichaam. Gevolg; ons immuunsysteem, welke zich in de darmwand bevindt, wordt aangetast. Je hebt lactase nodig om de lactose te verteren. Tot je 3e jaar is er vaak nog lactase van nature in je lijf aanwezig. Maar steeds vaker ontbreekt dit bij de geboorte al, de zogeheten lactose- intolerantie.
Melkgebruik wordt in verband gebracht met veel aandoeningen, zoals astma, eczeem, hooikoorts, migraine en chronische verkoudheid.

Vervang koemelk met plantaardige melk, met kokosmelk als beste vervanger. Of gewoon met water of thee. Sojamelk is helaas geen vervanger, naast dat het moeilijk verteerbaar is, is iemand met een koemelkallergie vaak ook allergisch voor soja.

Hooikoorts – zo pas je je voeding aan

Hooikoorts staat in verband met astma en eczeem. Kinderen met astma hebben vaak ook last van eczeem en hooikoorts, en andersom.

Wat kun je doen ter preventie? In de periodes dat je last hebt van hooikoorts kun je in ieder geval de voedingsmiddelen met histamine zoveel mogelijk laten staan. Dit versterkt namelijk je hooikoorts reactie. Denk aan aardbeien, alcohol (voor de volwassenen dan…), banaan, kiwi, ananas, kaneel, kaas, veel vissoorten, spinazie, tomaat en zuurkool. En laat vers fruit, groenten en vlees niet te lang liggen. Dit zorgt ervoor dat ze histamine vrijmaken. En dat is precies wat je niet wilt in een hooikoorts periode. Vermijd ook melk, daarover heb je gelezen onder het kopje koemelkallergie.

Om te bewaren op Pinterest:

stukken stofkbrood

Misschien vind je dit ook interessant?

klik op de foto om te pinnen naar pinterest


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.