Weetjes van de week #1 Gezondheid

Weetjes van de week #1 Gezondheid

Op Facebook plaats ik elke woensdag een weetje van de week. Korte berichten, zonder naar de website te hoeven. Weetjes over voeding en je gezondheid.

Deze weetjes van de afgelopen maanden gaan allemaal over gezondheid.

De gezondheidsweetjes

Magnesium. Velen weten dit wel; kramp in de benen, dan heb je misschien wel een magnesium tekort. Maar wist je ook dat je bij stress extra magnesium nodig hebt. Je lichaam gebruikt er dan veel meer van. Oh en ook bij slaapproblemen, verhoogde bloeddruk, gebrek aan energie en nog een paar…. Neem dan Magnesium supplementen en/of een (voeten)bad met Epsomzout. Snel magnesium nodig, eet dan een halve banaan en een sinaasappel.

Last van verstopping met deze hitte? Wat tips: drink sowieso genoeg water. En gewoon water, niks met bubbels, gewoon water. Voeding die je kunt helpen zijn: rode of groene appels, pruimen, bananen, uien, druiven en citroenen. Of drink koffie, een natuurlijk laxerend middel.

Kom je moeilijk in slaap? Daar is een trucje voor. Dit heet de 4-7-8 regel. 4 seconden inademen, 7 seconden hou je je adem in en 8 seconden lang uitademen.
Het is ook een hele goede oefening als je tot rust moet komen, als je bijvoorbeeld zenuwachtig of boos bent. Heb je dit op je werk, ga dan naar het toilet en doe deze oefening.

Denk jij wel eens na over je huid? Wist je dat je huid het grootste orgaan van je lichaam is? Zie je huid als een soepel pak om je lichaam. De huid regelt de temperatuur van ons lichaam, denk aan zweten en kippenvel. Heb je een ruwe en droge huid? Eet dan eens wat extra vette vis, avocado, eieren, kaas en roomboter. En laat je huid wennen aan de zon en laat het vitamine D3 aanmaken. Pik elk zonnetje in het voorjaar mee, en niet altijd beschermd. Onbeschermd maak je meer vitamine D3 aan!

Ook wel eens last van maagzuur? Wist je dat dit vaker een tekort dan een teveel aan maagzuur is? Hier wat tips als je last hebt van maagzuur. Kauw op munt of rauwe havervlokken en eet gerechten met koriander, dit stimuleert het aanmaken van maagzuur. Vaak is een wat ongezonde levensstijl ook de oorzaak. Dus verminder stress, ga gezonder eten en bewegen! Maar ja is dit laatste niet voor iedereen zijn motto

De zon schijnt (eindelijk) weer, de temperatuur stijgt, en iedereen heeft het over vitamine D. We maken namelijk deze vitamine aan door de uv-stralen van de zon. Vitamine D is heel belangrijk voor de botten. Baby’s krijgen extra vitamine D, zij hebben de eerste paar jaar van hun leven extra nodig voor al het botweefsel wat wordt aangemaakt. Naast de zon, krijgen we het onder andere ook binnen door het eten van vette vis. Wist je dat de meeste mensen te weinig vitamine D binnenkrijgt, ook met de zon die schijnt. Suppletie van vitamine D is bijna voor iedereen aan te raden!

Wil je niet meer eten (lees snoepen) na 20 uur? Poets dan alvast je tanden!

We komen het woord ‘antioxidanten‘ vaak tegen. Maar wat is nu een antioxidant? Wat doet het? Letterlijk betekent het ‘tegen oxideren’, zoals wel gebeurt bij roesten. Het zijn moleculen die vrije radicalen verwijderen. Vrije radicalen beschermen jou tegen bacteriën, maar moeten daarna weer uit je lichaam. Dit doen antioxidanten. Vitaminen C en E, maar ook andere kleine stoffen zoals selenium en zink, zijn antioxidanten. Het zit in groenten en fruit, maar ook in noten, eieren en vlees. Eet gevarieerd, zodat je alle verschillende soorten binnen krijgt. Maar ook niet teveel van één binnen krijgt!

Heb je regelmatig hoofdpijn? Zelfs kinderen hoor je steeds vaker over hoofdpijn. En hoofdpijn is vervelend, het kan je dagelijkse bezigheden beïnvloeden. Wat kun je er zelf tegen doen? Drink regelmatig brandnetelthee, dit helpt bij het ontgiften. En stoom je verse groenten, dit geeft de minste kans op hoofdpijn. Als laatste, vermijd zoveel mogelijk suikers en cafeïne.

Kauw je eten goed. In je mond begin je namelijk al met de vertering van je eten. Door het kauwen wordt er meer speeksel aangemaakt, waardoor enzymen vrijkomen die je eten al gaan verteren. Last van winderigheid of opgeblazen gevoel na het eten, wellicht heb je niet voldoende je eten gekauwd. En, probeer ook met een smoothie wel te kauwen!

Doe aan krachttraining! Des te meer spieren je hebt, des te meer calorieën je verbrand, ook in de rust daarna. Maar ook je botten worden sterker. Nee, je hoeft niet naar de sportschool, gewoon thuis op een matje en gewichten kom je ook een heel eind! Deze website heeft vele workouts, met de oefeningen super makkelijk uitgelegd in plaatjes.

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.